Σε λειτουργία από σήμερα το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος που συνδέει την Ιταλία με το Μαυροβούνιο

Σε λειτουργία από σήμερα το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος που συνδέει την Ιταλία με το Μαυροβούνιο

Οι πρόεδροι του Μαυροβουνίου και της Ιταλίας, Mίlο Đukanović και Sergio Mattarella, εγκαινίασαν σήμερα το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού ρεύματος που συνδέει τις δύο χώρες. Οι πρόεδροι του Μαυροβουνίου και της Ιταλίας επεσήμαναν ότι το έργο αυτό, που ονομάζονται “ενεργειακή γέφυρα”, είναι εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας για την περιοχή, καθώς είναι «η πρώτη διασύνδεση μεταξύ Μαυροβουνίου και Ιταλίας και Ευρώπης».

«Είναι τιμή όλων μας να είμαστε εδώ σήμερα και να γιορτάσουμε την ολοκλήρωση αυτού του μεγαλοπρεπούς έργου. Είμαστε μάρτυρες του θριάμβου του οράματός μας. Το έργο αυτό αποτελεί έναν σταθερό δεσμό μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Ιταλίας», δήλωσε ο Đukanović.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο θα συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής στο Μαυροβούνιο.

«Από την πλευρά της φιλοσοφίας της ανάπτυξης, αυτό το έργο είναι μια αντανάκλαση των αρχών που δείξαμε όταν ξεκινήσαμε το μεταβατικό ταξίδι μας. Αυτές οι αρχές είναι η εγκαρδιότητα, η ελευθερία των ανταλλαγών και τα οράματα του Μαυροβουνίου, ως μέρος μιας μοναδικής ευρωπαϊκής αγοράς. Αποδείξαμε την επαγγελματική, τεχνική και προσωπική ικανότητα συνεργασίας με τους καλύτερους. Το Μαυροβούνιο αποδείχθηκε αξιόπιστος εταίρος στην υλοποίηση σημαντικών διασυνοριακών ευρωπαϊκών έργων υποδομής», δήλωσε ο Đukanović.

Τόνισε ότι η υποθαλάσσια ηλεκτρική και ενεργειακή σύνδεση δεν ήταν μόνο ένας ενεργειακός δεσμός που συνδέει τη Δυτική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά ήταν επίσης μια μεγάλη επίδειξη της ιδέας της ενσωμάτωσης του κεφαλαίου, του λαού και του οράματος.

Υπενθύμισε ότι το έργο αυτό αξίζει περίπου 1 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Διαβαλκανικού διαδρόμου.

“Είναι ένα από τα πιο σοβαρά επιτεύγματα στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Đukanović.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να καλέσει τους πιθανούς επενδυτές από την Ιταλία και άλλες χώρες να εργαστούν για την κατασκευή νέων βιώσιμων πηγών πράσινης ενέργειας στο Μαυροβούνιο.

Είπε ότι το Μαυροβούνιο είχε αποδείξει ότι αξίζει να αποτελέσει μέρος της αναπτυγμένης Ευρώπης στον πιο απαιτητικό τομέα, όπου η γνώση και ο επαγγελματισμός βρίσκονται στο επίκεντρο.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ιταλούς φίλους μας από τα αρμόδια κρατικά τμήματα και την Terna Company. Ευχαριστώ επίσης τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα της ανάπτυξης και εγκατάστασης υποθαλάσσιων καλωδίων και συνοδευτικών εγκαταστάσεων, των εταιρειών Toshiba, Nexans και Prismian, οι οποίες έβαλαν ένα μέρος των γνώσεων, της καινοτομίας και της εταιρικής τους κουλτούρας σε αυτό το έργο. Μια τέτοια ισχυρή διεθνής σύνδεση είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα που τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν την πολιτική επιβράδυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης. Είμαι βέβαιος ότι η προσέγγιση που επιδείξαμε αποτελεί επιβεβαίωση της ικανότητάς μας να είμαστε μέρος της κοινής αγοράς», δήλωσε ο Đukanović.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Mattarella, από τη μεριά του, δήλωσε ότι αυτή ήταν μια πολύ σημαντική επένδυση.

«Έχει στρατηγική σημασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και των Βαλκανίων. Ένα σημαντικό κέντρο για την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη … Μας φέρνει πιο κοντά τον έναν στον άλλο», είπε ο Mattarella.

Ο ίδιος τόνισε ότι η σημερινή τελετή ήταν μια σημαντική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Αυτός είναι ο καρπός της σταθερής συνεργασίας μας, του δεσμού που ποτέ δεν έχει χαλάσει. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνεργασίας μεταξύ μας. Η Ιταλία θεωρεί το Μαυροβούνιο ως παράγοντα σταθερότητας σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης. Η περιοχή των Βαλκανίων είναι η Ευρώπη. Οι φιλοδοξίες του Μαυροβουνίου για την ΕΕ αξίζουν ενθάρρυνση και υποστήριξη. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στην Τέρνα για την αφοσίωση», κατέληξε ο Mattarella.

Ο πρόεδρος του ομίλου Terna, Katia Bastiolli, επεσήμανε ότι η καινοτόμος υποδομή έχει μεγάλη σημασία για την ένταξη της βαλκανικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Terna, Luigi Feraris, αυτή η διασύνδεση αποτελεί βασικό κόμβο για την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενέργειας. Η διασύνδεση αποτελεί μια ώθηση για μια σειρά προοπτικών και μια ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο τροφοδοσίας θα προσφέρει σημαντικά έσοδα για το Μαυροβούνιο, καθώς θα μειώσει τις απώλειες στο δίκτυο μετάδοσης./ibna