Ο Πορθητής και πάλι στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Πορθητής και πάλι στην κυπριακή ΑΟΖ

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. προς την Τουρκία για πιθανότητα επιβολής κυρώσεων αν δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις της στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Άγκυρα ανακοίνωσε την νέα δραστηριότητα του γεωτρύπανου Φατίχ (σ.σ. Πορθητής) στα ανοιχτά της Καρπασίας.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Oktay, αφού υποστήριξε πως «το σχέδιο κυρώσεων που εγκρίθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε με αφορμή τις έρευνες μας στην ανατολική Μεσόγειο δεν έχει καμία  ισχύ», ανακοίνωσε πως «το Γιαβούζ συνεχίζει τη δραστηριότητα του στην υφαλοκρηπίδα μας και το γεωτρύπανο μας Φατίχ μετά την ολοκλήρωση των καθηκόντων του στην υφαλοκρηπίδα μας, από χθες ξεκίνησε νέες δραστηριότητες νότια του ακρωτηρίου της Καρπασίας».

O ίδιος  ανέφερε επίσης πως εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας συνεχίζει τις έρευνές του και το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά στις περιοχές που έχει δώσει σχετική άδεια το ψευδοκράτος προς την Τουρκική Εταιρία Πετρελαϊκών Ερευνών (TPAO).

Με αφορμή τις  εκδηλώσεις της Τουρκίας για την 36 επέτειο από την ίδρυση της «ΤΔΒΚ” η Αθήνα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως «η  Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Σταθερός εθνικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στο νησί, ο τερματισμός της κατοχής, η κατάργηση του απολύτως αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και του επεμβατικού δικαιώματος, η επίτευξη συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αγωνίζεται και να υποστηρίζει σταθερά, με ειλικρίνεια, υπευθυνότητα και ετοιμότητα, τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Νέο βιβλίο του Γιαϊτζί για ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης

Ο υποναύαρχος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και διοικητής των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων Cihat Yayci, ο οποίος είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη θεωρία της Τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην ανατολική Μεσόγειο, τώρα εξέδωσε δεύτερο βιβλίο για την ΑΟΖ Τουρκίας- Λιβύης.  Το βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα έχει τίτλο «Η Λιβύη είναι γείτονας Της Τουρκίας στη θάλασσα» και στις σελίδες του με χάρτες εξαφανίζει το Καστελόριζο! Ο Yayci στο πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» είχε κάνει αναφορά στις τουρκικές θεωρίες που δεν ενώνουν της ΑΟΖ Κύπρου με αυτή της Ελλάδος και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου υπάρχει ο χάρτης της τουρκικής θεωρίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας»./ibna