Τα Σκόπια επιδιώκουν ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με τη Μόσχα

Τα Σκόπια επιδιώκουν ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με τη Μόσχα

Zaev: Δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Οι κυβερνητικές αρχές στη Βόρεια Μακεδονία ενεργοποίησαν εκ νέου την Κοινή Διακυβερνητική Επιτροπή Συνεργασίας με τη Ρωσία μετά από πέντε χρόνια. Η επιτροπή είχε ανασταλεί το 2014, αλλά τώρα ο Πρωθυπουργός Zoran Zaev είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει καλή συνεργασία με τη Ρωσία σε οικονομικά και εμπορικά θέματα.

«Οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία είναι φιλικές, αλλά οι δυνατότητες στην οικονομία δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς και πρέπει να εργαστούμε σε αυτό το τμήμα. Στον διάλογο της Διακυβερνητικής Επιτροπής, η οποία λειτουργεί ξανά, παρουσιάστηκε μια νέα δυναμική σε αυτό το έτος. Πρέπει να επιτύχουμε. Πιστεύω ότι θα επιτύχουμε σοβαρές κινήσεις», ανέφερε ο Zaev στο Οικονομικό Φόρουμ Βόρειας Μακεδονίας – Ρωσίας, στο πλαίσιο της Επιτροπής Διακυβερνητικής Συνεργασίας, η οποία συνεχίζει τις εργασίες της στην Οχρίδα σήμερα.

Ωστόσο, ο Zaev δήλωσε ότι μια τέτοια συνεργασία δεν σημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία εξετάζει εναλλακτικές λύσεις εκτός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Η ενεργοποίηση της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής με τη Ρωσία δεν συνεπάγεται καμία αντίδραση στην ΕΕ, αλλά απλώς μια δέσμευση για την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας. Η μόνη εναλλακτική λύση για τη χώρα είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Zaev.

Η ενέργεια, το αέριο, η εναέριες μεταφορές, ο τουρισμός και τα γεωργικά προϊόντα αποτελούν στόχους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας και Ανάπτυξης του Εμπορίου, Alexei Gruzdev δήλωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν καλές συνθήκες για την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας. «Θα εξαρτηθεί από εσάς και μόνο έτσι θα μπορέσετε να δείτε τον ανταγωνισμό σας στην αγορά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι έτσι θα αναπτυχθεί η εταιρική σχέση», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το εμπόριο με τη Ρωσική Ομοσπονδία τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους ανήλθε σε 121,4 εκατ. δολάρια, ή 27,3% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο το 2018./ibna