Κάλεσμα της Γερμανικής Κυβέρνησης σε Κοσσυφοπέδιο-Σερβία για επανέναρξη του διαλόγου

Κάλεσμα της Γερμανικής Κυβέρνησης σε Κοσσυφοπέδιο-Σερβία για επανέναρξη του διαλόγου

Η Γερμανία και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παροτρύνουν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να ξαναρχίσουν το διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει ότι έχουν στενή συνεργασία με τους εταίρους Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες για την επανέναρξη του διαλόγου το συντομότερο δυνατό.

Ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου έχει σταματήσει το Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εισήγαγε αύξηση 100% στους δασμούς σε όλα τα σερβικά προϊόντα, σαν απάντηση στην επιθετική καμπάνια της Σερβίας κατά του κράτους του Κοσσυφοπεδίου.

Μετά την εισαγωγή του φόρου, η σερβική πλευρά αποφάσισε να σταματήσει τον διάλογο μέχρι την αναστολή του. Αλλά ένα χρόνο αργότερα ο φόρος δεν έχει ανακληθεί και οι συνομιλίες έχουν παγώσει. Εν τω μεταξύ, το Κοσσυφοπέδιο πραγματοποίησε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο και είναι στη φάση σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, παρά το μετα-εκλογικό θεσμικό κενό, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci συναντήθηκε την Τετάρτη στο Παρίσι με τον Σέρβο ομόλογό του Aleksandar Vucic, σε συνάντηση που διευκόλυνε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν.

Ο Thaci δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να επαναλάβει τον άνευ όρων διάλογο για την αμοιβαία αναγνώριση.

Επίσης, η Γερμανία προτρέπει την Πρίστινα και το Βελιγράδι να επαναλάβουν τις συνομιλίες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Η Γερμανία υποστηρίζει πλήρως την ταχεία επανέναρξη του διαλόγου που διευκόλυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου”, ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση στην Gazeta Express σε γραπτή δήλωση. Το Γραφείο Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται στενά για το πώς θα προχωρήσουν μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων στις 29 Απριλίου στο Βερολίνο.

Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει ότι χαιρετίζει την ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια και επιβεβαιώνει ότι συνεργάζονται στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε σημαντικά θέματα./ibna