Οι Έλληνες τραπεζίτες στηρίζουν το σχέδιο Hercules για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Οι Έλληνες τραπεζίτες στηρίζουν το σχέδιο Hercules για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ελληνικής Τραπεζικής Ένωσης, τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας και τους εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος την Πέμπτη, για την ολοκλήρωση του σχεδίου Hercules για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Σταϊκούρας, ο οποίος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαβό που κατείχε το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο, εξασφάλισε την έγκριση των τραπεζιτών προτού διαβιβάσει το πρόγραμμα στις Βρυξέλλες για έλεγχο την Παρασκευή.

Η αντιμετώπιση του βουνού των κακών δανείων που βρίσκονται στα βιβλία των τραπεζών της Ελλάδας βρίσκεται εδώ και καιρό στον κατάλογο των προηγούμενων ενεργειών που συμφωνήθηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποβάλουν τώρα ένα λεπτομερές σχέδιο στο οποίο θα υποβάλουν σχόλια, με στόχο το σχέδιο να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του 2019.

Η Hercules θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τους υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μέσω ενός συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων το οποίο θα δει τις τράπεζες να μεταφέρουν χρηματοδοτικά ανοίγματα ύψους 30 δις ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV). Στη συνέχεια, το SPV θα τιτλοποιήσει τα εν λόγω δάνεια και θα τα πουλάει στους επενδυτές, με το ελληνικό κράτος να εγγυάται τις μεγαλύτερες δόσεις. Οι ελληνικές κρατικές εγγυήσεις θα ανέρχονται σε EUR 9 δισ.

Η Τράπεζα θα καταβάλει αμοιβές έναντι των εγγυήσεων, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν όταν περισσότερες από τις μισές μη εγγυημένες δόσεις έχουν πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές, μια διάταξη που αποσκοπεί στην προστασία του ελληνικού κράτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δώσει στο σχέδιο Hercules το «πράσινο φως» και αναμένεται να κάνει περαιτέρω σχόλια για τις τελικές λεπτομέρειες, ενώ οι αναλυτές έχουν επίσης περιγράψει το σχέδιο ως δομημένο και θετικό για το τραπεζικό σύστημα, καθώς θα τους βοηθήσει εξομαλύνουν τους ισολογισμούς τους.

Το σύστημα είναι παρόμοιο με το σύστημα εγγυήσεων της Ιταλίας για την τιτλοποίηση των επισφαλών δανείων, το οποίο βοήθησε τις τράπεζες να ξεφορτωθούν πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ κακών χρεών από το 2016./ibna