Δένδιας: «Η θέση μας για το Κόσοβο θα παραμείνει αμετάβλητη έως ότου επιτευχθεί μια τελική συμφωνία»

Δένδιας: «Η θέση μας για το Κόσοβο θα παραμείνει αμετάβλητη έως ότου επιτευχθεί μια τελική συμφωνία»

Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dacic και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσαν μια νέα εποχή στις σχέσεις Αθήνας Βελιγραδίου στην κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τις διμερείς επαφές που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι.

Η μεγάλη φιλία και οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών θα μετατραπούν σε μια ακόμα ισχυρότερη συμμαχία, αρχής γενομένης με την επίσκεψη του Προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vucic στην Ελλάδα στις 10 Δεκεμβρίου και την υπογραφή της Διακήρυξης της Εταιρικής Σχέσης των δυο χωρών στο περιθώριο της 3ης Ανώτατης Συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική πρωτεύουσα.

Η εκτίμηση του Ivica Dacic είναι ότι οι σχέσεις των δυο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι η οικονομική συνεργασία θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα κατά την προσεχή περίοδο. Η προτεραιότητα μας είναι, σημείωσε ο Dacic, η αύξηση του εξωτερικού εμπορίου και η σύνδεση των δυο χωρών σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για την υποστήριξη της στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βασιστεί στην σερβική υποστήριξη στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου και θα αποτελέσει την ευκαρία να εισέλθουν οι σχέσεις σε μια νέα εποχή διμερών σχέσεων και συνεργασίας που θα αναπτυχθεί όχι μόνο στην πολιτική αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων του “One Belt One Road”, της ενέργειας της ψηφιακής συνδεσιμότητας και του εμπορίου.

Έλληνες και Σέρβοι βρισκόταν πάντα δίπλα-δίπλα στις καλές και στις δύσκολες στιγμές και σήμερα, η Ελλάδα είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, τόνισε ο Νίκος Δένδιας. Για να συμπληρώσει ότι : «για εμάς, είναι σαφές ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως και οι υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας στην επίτευξη της ευρωπαϊκής τους πορείας. Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί βασικό στοιχείο για την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή μας. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι και αυτές θα ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους να εκπληρώσουν τις σχετικές προϋποθέσεις».

«Η Ελλάδα έχει αναγνωριστεί ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και, ως εκ τούτου, εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Σερβίας προς την προώθηση της σταθερότητας στον δικό της περίγυρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θέση μας σχετικά με το καθεστώς του Κοσόβου θα παραμείνει αμετάβλητη έως ότου επιτευχθεί μια τελική συμφωνία» τόνισε ο Έλληνας Υπουργός.

Αργότερα ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic. Ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι η ταχύτερη δυνατή ένταξη όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ είναι η μόνη πραγματική εγγύηση για διαρκή και βιώσιμη σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

Ο Vucic ανέφερε επίσης ότι η Σερβία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται σε πραγματική φιλία, ιστορικά επιβεβαιωμένη εγγύτητα και αλληλεγγύη των δύο εθνών και χαιρέτισε την πρόσκληση του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 10 Δεκεμβρίου./ibna