Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συναντήσεις  που είχε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στο περιθώριο του 4ου Thessaloniki Summit, και μάλιστα εμφανίστηκε και έτοιμος να αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόκειται για στροφή του κ. Μητσοτάκη ο οποίος μέχρι και το Συμβούλιο Κορυφής παρακολουθούσε τις εξελίξεις που διαμόρφωναν οι Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.

Ίσως η είδηση της συνάντησης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση στο επίσημο δελτίο τύπου την αποκαλεί με το όνομά της, Βόρεια Μακεδονία, ενώ μέχρι τώρα τόσο στις επίσημες ανακοινώσεις όσο και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν “ακατανόμαστη”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση για την συνάντηση με τον Ζάεφ: “οι δύο άνδρες συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Ανέφερε δε ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας”.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι “Ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε όμως ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση. Οι δυο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος, οι κ. Μητσοτάκης και Zaev εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου”.

Συνάντηση με Borissov

Και στην συνάντηση με τον Μπόικο Μπορίσοφ, συζητήθηκαν τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την διαχρονική στάση της Ελλάδας υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει κατάλληλες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, τονίζοντας παράλληλα ότι ελληνική υποστήριξη στην ενταξιακή διαδικασία των Βαλκανίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τήρηση αυστηρής αιρεσιμότητας καθώς και με την αρχή των ίδιων επιδόσεων των υποψηφίων.

Περαιτέρω συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027, η μεταναστευτική/προσφυγική κρίση στην οποία τα δύο μέρη έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Τέλος, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν δυνατότητες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και των επενδύσεων καθώς και για την υλοποίηση έργων συνδεσιμότητας στην περιοχή. Επίσης, αποφασίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών να πραγματοποιηθεί στην Καβάλα τον προσεχή Φεβρουάριο./ibna