Απάντηση της Ρωσικής Πρεσβείας στην αντίδραση της Β-Ε σχετικά με τα συμπεράσματα της RSNA και τη δήλωση του PIC SB

Απάντηση της Ρωσικής Πρεσβείας στην αντίδραση της Β-Ε σχετικά με τα συμπεράσματα της RSNA και τη δήλωση του PIC SB

Τρεις μέρες μετά την έγκριση από την Εθνική Συνέλευση της Δημοκρατίας της Σέρπσκα (RSNA) των συμπερασμάτων που απαιτούσαν την αναθεώρηση όλων των αποφάσεων των πρώην υψηλόβαθμων αντιπροσώπων της διεθνούς κοινότητας, και μια ημέρα μετά τη δημοσίευση της δήλωσης της Διεύθυνσης του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης για κατάργηση αυτών των συμπερασμάτων, η ρωσική πρεσβεία στη Β-Ε εξήγησε τους λόγους για τη διαφωνία της Ρωσίας με τη δήλωση του PIC SB.

Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας δηλώνει ότι τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν από το RSNA είναι σύμφωνα με τις αρχές του Ντέιτον, ότι υπερασπίζονται τις βασικές αρχές της ειρηνευτικής συμφωνίας όπως η ισότητα των τριών συστατικών λαών και των δύο οντοτήτων με ευρείες εξουσίες και δεν είναι προσανατολισμένες εναντίων κανενός στη Β-Ε.

Ερωτηθείσα από το πρακτορείο ειδήσεων SRNA για να σχολιάσει τη δήλωση του PIC SB ότι τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν βασίζονται, όπως λένε, σε λανθασμένη ερμηνεία της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Dayton, η ρωσική πρεσβεία λέει ότι μια τέτοια δήλωση από ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας είναι πρακτικά περιττή, ακόμη και επιζήμια.

«Διαφωνούμε με τον τόνο και την ουσία της δήλωσης των διεθνών εταίρων μας», λέει η πρεσβεία.

Η ρωσική πρεσβεία λέει ότι κατανοούν τις συνθήκες υπό τις οποίες το RSNA σημείωσε στάση σε σχέση με το συνταγματικό και νομικό καθεστώς της Δημοκρατίας Σέρπσκα.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημιουργία ενός ευνοϊκού εσωτερικού πολιτικού κλίματος στη χώρα θα συμβάλει αποφασιστικά στην απεμπλοκή της διαδικασίας σχηματισμού ενός Συμβουλίου Υπουργών με βάση τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών του προηγούμενου έτους, χωρίς τεχνητά καθορισμένες συνθήκες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό το ζήτημα”, αναφέρει η ρωσική πρεσβεία.

Η δήλωση του PIC, σύμφωνα με δήλωση της ρωσικής πρεσβείας στο SRNA, δεν συμβάλλει στην επίλυση αυτού του σημαντικού ζητήματος για τη Β-Ε.

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του διοικητικού συμβουλίου του PIC απέρριψαν χθες συμπεράσματα της RSNA επειδή, όπως λένε, βασίζονται σε λανθασμένη ερμηνεία της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον.

Η δήλωση των πρεσβευτών, με την οποία η Ρωσία διαφώνησε, λέει ότι η Β-Ε απολαμβάνει κυριαρχία και το Σύνταγμα της Β-Ε δεν αφήνει περιθώρια για “κυριαρχία” των οντοτήτων που υφίστανται νόμιμα δυνάμει του Συντάγματος της Β-Ε και ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε το έχει επιβεβαιώσει αυτό σε πολλές περιπτώσεις./ibna