Ο Albin Kurti αντίθετος στην ιδέα μιας Mini-Schengen για τα Βαλκάνια

Ο Albin Kurti αντίθετος στην ιδέα μιας Mini-Schengen για τα Βαλκάνια

Ο αρχηγός του Κινήματος Αυτοπροσδιορισμού και επόμενος Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, δήλωσε ότι η συνάντηση της Οχρίδας για τη Mini-Schengen θα έπρεπε να είχε αναβληθεί μέχρι τη σύσταση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με τον Kurti, η συμμετοχή στο σχέδιο αυτό πρέπει να επικεντρωθεί στις αρχές της πολιτικής και οικονομικής αμοιβαιότητας.

Για τον Kurti, η εστίαση στις περιφερειακές πρωτοβουλίες δεν εξυπηρετεί την ενοποίηση του αλβανικού λαού.

Κάλεσε επίσης αξιωματούχους στα Τίρανα να αφαιρέσουν πρώτα τα εμπόδια μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου προτού “βιαστούν” να συμμετάσχουν στη συμφωνία για μια Mini-Schengen.

Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου απέρριψαν τη συμμετοχή στην πρωτοβουλία της Αλβανίας, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, αποκαλώντας τη χωρίς νόημα όσο η Σερβία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Τα πολιτικά κόμματα το περιέγραψαν ακόμη και ως μια προσπάθεια αναβιώσεως της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama, απέρριψε τέτοιες εκτιμήσεις, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν παρεμποδίστηκε από κανέναν, αλλά αντιθέτως αυτοαποκλείστηκε.

Το Μαυροβούνιο και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχουν επίσης εκφράσει επιφυλάξεις και έχουν ζητήσει χρόνο για να αξιολογήσουν αυτή την περιφερειακή πρωτοβουλία.

Τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και η Σερβία, αποφάσισαν να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία σχηματίζοντας τη λεγόμενη «Mini-Schengen», προκειμένου να βελτιώσουν τη ζωή και την οικονομία της περιοχής έως ότου η ΕΕ τους ανοίξει τις πόρτες της.

Η ιδέα της προσέγγισης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων καταγράφηκε για πρώτη φορά σε περιφερειακή διάσκεψη κορυφής στην Τεργέστη το 2017, όταν οι ηγέτες συμφώνησαν ένα σχέδιο δράσης για έναν περιφερειακό οικονομικό χώρο.

Οι Πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας Edi Rama και Zoran Zaev μαζί με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić, συναντήθηκαν στο Novi Sad της βόρειας Σερβίας την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης για την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων, και κεφαλαίων μεταξύ των τριών χωρών.

Η «Mini-Schengen» θα τεθεί σε λειτουργία το 2021, όταν οι πολίτες, όπως το έθεσε ο Vučić, θα μπορούν να διασχίσουν τα σύνορα καθενός από τα τρία κράτη απλά με ένα δελτίο ταυτότητας.

Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή στα υπόλοιπα μέλη των «Έξι των Δυτικών Βαλκανίων Έξι», τόνισαν οι τρεις ηγέτες καλώντας τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Rama, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δήλωση αναφέρει “Οι Έξι των Δυτικών Βαλκανίων σε όλο το κείμενο”./ibna