Εν αναμονή κρίσιμων οικονομικών εκθέσεων στην Αθήνα

Εν αναμονή κρίσιμων οικονομικών εκθέσεων στην Αθήνα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να δημοσιεύσει την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία τις επόμενες ημέρες, την οποία θα ακολουθήσει η τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την διάσωση, η οποία αναμένεται να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του προϋπολογισμού του 2020, που θα κυρωθεί στο κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Στις 4 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στην πολυαναμενόμενη συνάντηση του Eurogroup, καθώς εκεί πρόκειται να καθορίσει το αποτέλεσμα της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς πιστωτές.

Η έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να επικεντρωθεί σε ορισμένους τομείς της οικονομίας και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το Ταμείο της Ουάσινγκτον πρόκειται να επαναλάβει την άποψή του ότι οι πρωτογενείς στόχοι για πλεόνασμα πρέπει να μειωθούν. Αναμένεται επίσης ότι η πρόβλεψή του για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης το 2020 θα φθάσει στο 2,8%.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ θα παρακινήσει την κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει περαιτέρω το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, να μειώσει το όριο αφορολόγητου, να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να διευρύνει τη φορολογική βάση.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναφέρει τομείς στους οποίους οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν με ταχύτερο ρυθμό. Ωστόσο, σε πρόσφατες συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους, οι Ευρωπαίοι πιστωτές φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Αθήνα για τις βασικές διατάξεις του προϋπολογισμού για το 2020.

Επιπλέον, θα δημοσιευθούν άμεσα τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για τους πρώτους 10 μήνες του 2019. Τα στοιχεία θα δείξουν εάν ο συντελεστής είσπραξης φόρων είναι αρκετός για να διασφαλίσει ότι δεν θα προκύψει δημοσιονομικό κενό φέτος και ότι θα ξεπεραστούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για να εξοφλήσει τα χρεωστούμενα των συνταξιούχων και να διανείμει φέτος το «κοινωνικό μέρισμα» έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των χαμηλοεισοδηματίων./ibna