Η επιβολή του νόμου και της τάξης επισκίασε την επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ

Η επιβολή του νόμου και της τάξης επισκίασε την επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ

Η επιβολή του δόγματος του νόμου και της τάξης από τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοίδη, επισκίασε επικοινωνιακά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα, κάτι που προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε κατανόηση αφού και ο Σι Τζινπίνγκ παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει με επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ και με παρόμοιο τρόπο και αστυνομική βία τα αντιμετωπίζει. Ίσως θα μπορούσε να προσφέρει και τεχνογνωσία στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πάντως ενδεικτικό της συναντίληψης είναι ότι το πρώτο από τα 14 πρωτόκολλα συνεργασίας που υπέγραψαν αφορούσε την έκδοση Κινέζων αντικαθεστωτικών από την Ελλάδα στην Κίνα.

Φυσικά η επίσκεψη στην χώρα ενός από τους πιο ισχυρούς ηγέτες του πλανήτη και της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο έχει πραγματική και συμβολική σημασία. Ωστόσο πέρα από τις διακηρύξεις καλών προθέσεων για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων τα αποτελέσματα είναι μικρά. Άλλωστε είναι γνωστή στους Έλληνες επιχειρηματίες η επιφυλακτικότητα των Κινέζων και τα άπειρα διαδικαστικά εμπόδια που βάζουν προκειμένου να εμποδίσουν ελπιδοφόρες στην αρχική φάση συνεργασίες. Πριν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το είχαν ανακαλύψει όλοι οι προκάτοχοί του. Η σημαντικότερη συμφωνία είναι για την επέκταση των υποδομών της COSCO που βεβαίως εξυπηρετεί τα κινεζικά συμφέροντα για έξοδο των προϊόντων τους στην Ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Όσο για τις τις κινέζικες τράπεζες απλώς θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην χώρα μας για να εξυπηρετούν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Η περαιτέρω διείσδυση όμως των Κινέζικων συμφερόντων στις ελληνικές υποδομές προκαλεί αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Ίσως γι αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση στο μπρίφινγκ για το αν η ελληνική κυβέρνηση έγινε αποδέκτης οχλήσεων απάντησε: “Η Κυβέρνηση δεν είναι αποδέκτρια καμιάς τέτοιας όχλησης. Όπως επεσήμανα στην αρχική μου τοποθέτηση, αλλά όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης η Κίνα αποδείχθηκε ένας επενδυτής αξιόπιστος και μακροπρόθεσμος για την Ελλάδα και μπορεί να αυξήσει την παρουσία της, είτε αυτή είναι επενδυτική, είτε συνεργατική, τα επόμενα χρόνια, στην Ελλάδα. Εμείς θέλουμε αξιόπιστους, μακροπρόθεσμους επενδυτές να έρθουν στη χώρα. Γι’ αυτό βελτιώνουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Γι΄ αυτό κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτό προχωρούμε σε αποκρατικοποιήσεις. Γιατί όλα αυτά, πιστεύουμε ότι τελικά, εκτός από τις επενδύσεις, φέρνουν δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων”.

Λογικό είναι η ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να παίξει το κινεζικό χαρτί αφού παρά την “αλλαγή της εικόνας της χώρας” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις απορρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, δυτικές επενδύσεις δεν φαίνονται στον ορίζοντα πέρα από αγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου, κυρίως των μονοπωλιακών.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε “ενόχληση” από την ζέση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη που με την εφαρμογή του νόμου και της τάξης, τις δηλώσεις για νέο Γρηγορόπουλο και τις εφόδους της Αστυνομίας, επισκίασε την επίσκεψη κάτι από το οποίο όπως έλεγαν οι κακές γλώσσσες μόνο οι αμερικανοί φίλοι του χάρηκαν.

Ο πρωθυπουργός πάντως έδωσε κάλυψη -και πώς να μην έδινε- και αναγκάστηκε να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση του νόμου και της τάξης./ibna