Συνάντηση Vucic – Thaci στο Παρίσι υπό την παρουσία του Macron

Συνάντηση Vucic – Thaci στο Παρίσι υπό την παρουσία του Macron

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci συναντήθηκε την Τρίτη με τον Σέρβο ομόλογό του Aleksandar Vucic στο Παρίσι, μία συνάντηση που οργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.

Ο Thaci ανέφερε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να επαναλάβει το διάλογο με τη Σερβία, με στόχο να οδηγήσει σε συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τύπου του Προέδρου. «Ο Πρόεδρος Thaci σε αυτή τη συνάντηση επιβεβαίωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να επαναλάβει το διάλογο με τη Σερβία, αναζητώντας μια ειρηνευτική συμφωνία που θα φέρει αμοιβαία αναγνώριση και την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στα Ηνωμένα Έθνη», ανακοίνωσε το Γραφείο του Προέδρου.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic από τη μεριά του, επανέλαβε το αίτημα της Σερβίας να άρει το Κοσσυφοπέδιο τους δασμούς για τα σερβικά αγαθά, ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών που έχουν ανασταλεί για ένα χρόνο τώρα.

Οι Thaci και Vucic βρίσκονται στο Παρίσι για το Forum Ειρήνης που διοργάνωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Οι διπλωμάτες ελπίζουν ότι η επανάληψη των συνομιλιών θα λάβει χώρα λίγο μετά τη σύσταση της νέας κυβέρνησης στο Κοσσυφοπέδιο, όπου η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 6ης Οκτωβρίου συνεχίζεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω ειδικών απεσταλμένων για τα Βαλκάνια και τις συνομιλίες Πρίστινας-Βελιγραδίου, Mathew Palmer και Richard Grenell αντίστοιχα, καταβάλουν προσπάθειες για την επιτάχυνση της διαδικασίας επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας./ibna