Ο πρώην επικεφαλής της Novartis κατέθεσε ενώπιον ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής

Ο πρώην επικεφαλής της Novartis κατέθεσε ενώπιον ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής

Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που διερευνά πιθανή πολιτική παρέμβαση στη δικαστική έρευνα της υπόθεσης Novartis, συγκλήθηκε την Τρίτη, με τον πρώην αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Greece, Κωνσταντίνο Φρουζή, να καταθέτει στην επιτροπή για πάνω από σαράντα λεπτά.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διατυπώσει αντιρρήσεις για τον αποκλεισμό δύο βουλευτών του, τους πρώην υπουργούς Παύλο Πόλακη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, από τις διαδικασίες, επειδή ήταν δυνητικοί μάρτυρες.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στην επιτροπή, οι δύο βουλευτές δεν εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση, επιτρέποντάς της έτσι να προχωρήσει.

Ο Φρουζής είπε ότι είχε τεθεί υπό πίεση από τις αρχές δίωξης κατά της διαφθοράς για να εμπλέξουν δέκα εξέχοντες πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων πρώην Πρωθυπουργών, στο σκάνδαλο δήθεν δωροδοκίας.

Ο πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas ευχαρίστησε την επιτροπή για την κλήση του που του επέτρεψε να εκθέσει τη δική του εκδοχή για την υπόθεση, αφού, όπως επεσήμανε, δεν κλήθηκε να καταθέσει από τις δικαστικές αρχές, παρόλο που κατηγορήθηκε. Την Τρίτη ο Φρουζής δεν απάντησε σε ερωτήματα από βουλευτές, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν όταν επανεμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής την Πέμπτη.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή θα διερευνήσει εάν οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς άσκησαν πίεση στον Φρουζή και άλλους να εμπλέξουν συγκεκριμένους πολιτικούς στο σκάνδαλο.

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελέας εναντίον της διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, διέταξε τη δίωξη για δωροδοκία εναντίον του βουλευτή του Κινήματος για την Αλλαγή (ΚΙΝΑΛ) και του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Η κατηγορία απορρέει από αίτημα που υπέβαλε ο εισαγγελέας τον Αύγουστο για την άρση της ασυλίας του από το κοινοβούλιο.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες./ibna