Κύπρος: Ενιαίο Κράτος επιθυμεί το 57,2% σε έρευνα του ESS

Κύπρος: Ενιαίο Κράτος επιθυμεί το 57,2% σε έρευνα του ESS

Παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας (ESS) 2017 – 2019 όπου η Κύπρος συμμετείχε  και πάλι μετά από απουσία σχεδόν έξι ετών. Εθνικός Συντονιστής για τη διετία ήταν το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τον καθηγητή Μάριο Βρυωνίδη. Την σκυτάλη για το 2019 – 2021 παίρνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ο καθηγητής Χάρης Ψάλτης.

Το αρχικό δείγμα ήταν 1.600 νοικοκυριά, όμως τελικά απάντησαν περίπου 800 άτομα με τον δείκτη ανταπόκρισης και συνεργασίας να φτάνει το 58%. Η έρευνα πεδίου έγινε με τον συντονισμό του Πανεπιστημιακού Κέντρου Ερευνών Πεδίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και πραγματοποιήθηκε την περίοδο Οκτωβρίου 2018  – Απριλίου 2019. Το δείγμα της έρευνας είναι αντιπροσωπευτικό του συνόλου των ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω που διαμένουν στην Κύπρο, ανεξάρτητα από εθνικότητα, ιθαγένεια ή μητρική γλώσσα αλλά με την προϋπόθεση ότι μιλούν Ελληνικά. Το δείγμα καλύπτει όλες τις αστικές και αγροτικές περιοχές.

Η έρευνα καταγράφει τη γνώμη των πολιτών των ευρωπαϊκών χωρών σε θέματα που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τους πολιτικούς και τους Θεσμούς και την εμπιστοσύνη που έχουν απέναντί τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοποθετήσεις των πολιτών όσον αφορά τις πιθανές λύσεις του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ESS στην ενότητα «Κυπριακό Πρόβλημα», το Ενιαίο Κράτος συγκεντρώνει 57,2% υπέρ, 27,4% εναντίον και 15,4% ούτε υπέρ, ούτε εναντίον, αλλά θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό εάν αυτό ήταν απαραίτητο. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία είναι η λύση την οποία επίσημα διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση, συγκεντρώνει 27% θετική ψήφο, 35% αρνητική και 38,1% ουδέτερη στάση. Η λύση Δύο Κρατών συγκεντρώνει 13,9% υπέρ, 72,4% κατά και 13,7% ουδέτερη στάση. Όσον αφορά στη διατήρηση του στάτους κβο, το οποίο για τους πλείστους συμμετέχοντες φαίνεται να σημαίνει διχοτόμηση, συγκέντρωσε 50,8% εναντίον, 18% υπέρ και 31,2% ουδέτερη στάση.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, αναφορικά με άξονες του κοινωνικο-πολιτικού συστήματος στην Κύπρο, τα μεγαλύτερα επίπεδα ικανοποίησης καταγράφονται κυρίως για την ποιότητα του τρόπου ζωής (75,8%). Τα επίπεδα ικανοποίησης για την οικονομία της Κύπρου είναι κάπως αυξημένα σε σχέση με το 2012 (29,4%). Η γενική ικανοποίηση από το έργο της παρούσας Κυβέρνησης βρίσκεται στο 29,7%, ενώ η ικανοποίηση από τη λειτουργία της δημοκρατίας βρίσκεται στο 34,4%. Μείωση σε σχέση με το 2012 καταγράφεται στην ικανοποίηση για την κατάσταση της Παιδείας (29,6%) και τις υπηρεσίες Υγείας (33,6%).

Αναφορικά με το θέμα του μεταναστευτικού, καταγράφεται μια αντιστροφή της στάσης από το 2012. Το 2012 σε ποσοστό περίπου 41% οι Κύπριοι δήλωναν ότι δεν επιθυμούσαν να επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν μετανάστη από διαφορετική φυλή, εθνότητα ή από φτωχότερες χώρες εκτός Ευρώπης. Το ποσοστό αυτό για το 2018 κατέβηκε στο 13,8%. Το παραπάνω εύρημα αντανακλάται και στις απόψεις των πολιτών για τους μετανάστες, αφού οι πολίτες πιστεύουν ότι η είσοδος μεταναστών κάνει καλό στην οικονομία (23,2%), εμπλουτίζει την πολιτιστική ζωή και τις παραδόσεις (30,1%) και κάνει την Κύπρο καλύτερο μέρος για να ζήσει κάποιος (29,4%). Ποσοστό της τάξης του 66,9% θεωρεί πως πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος σε λίγους (πιθανόν με καλύτερο έλεγχο). Το αίσθημα ασφάλειας όταν οι Κύπριοι περπατούν στη γειτονιά όταν σκοτεινιάσει παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2012 και είναι «αισθάνονται ασφαλείς».

Στην έρευνα εξετάστηκαν και τα αισθήματα και η εμπιστοσύνη προς τους Τουρκοκύπριους, με την εικόνα των συμμετεχόντων να είναι πιο ουδέτερη και να μην υπάρχει ξεκάθαρη άποψη, είτε ιδιαίτερα θετική είτε ιδιαίτερα αρνητική./ibna