Οι βουλευτές του Μαυροβουνίου διαιρεμένοι για τη “μίνι Schengen”

Οι βουλευτές του Μαυροβουνίου διαιρεμένοι για τη “μίνι Schengen”

Η λεγόμενη “μίνι Σένγκεν” ήταν σήμερα ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο κοινοβούλιο από τους βουλευτές του DF και του DPS.

Ενώ ο Milutin Đukanović από το DF δήλωσε ότι θα ήταν φυσικό το Μαυροβούνιο να συμμετάσχει σε μια τέτοια πρωτοβουλία, ο Predrag Sekulić του DPS δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο θα πρέπει να έχει ως στόχο τη μεγάλη, όχι τη μίνι Σένγκεν.

Παρόλο που η ημερήσια διάταξη της ολομέλειας περιλάμβανε ένα σύνολο νόμων για το δικαστικό σώμα, στο επίκεντρο του κοινοβουλίου βρέθηκε η συζήτηση για τη λεγόμενη «μίνι Σένγκεν», μια πρωτοβουλία που αφορά τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

«Ωστόσο, στο Μαυροβούνιο υπήρξε πανικός. Αυτή η ηγέτιδα χώρα της περιοχής (αναφορικά με την ένταξη στην ΕΕ), τρέχει «να κρυφτεί» όταν γίνεται αναφορά στη μίνι Σένγκεν. Παρόλο που το Μαυροβούνιο επιθυμεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν δέχεται την ελεύθερη μετακίνηση αγαθών, ανθρώπων και κεφαλαίων μεταξύ των γειτόνων του. Είναι φυσιολογικό; είναι φυσικό; αυτό λέει πολλά για την ειλικρινή βούληση για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, δήλωσε ο Đukanović.

Ο πρόεδρος του DPS, Predrag Sekulić, σημειώνοντας ότι μιλάει για λογαριασμό του, δηλώνει σκεπτικός στην ιδέα μιας “μίνι-Σένγκεν”, ανέφερε το Antena M.

“Θα μου επιτρέψετε να είμαι σκεπτικός για τον απλό λόγο ότι το Μαυροβούνιο είναι ηγέτης όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μου υπενθυμίζω το πρόγραμμα DPS του 2002, το οποίο έλεγε ότι, όσον αφορά εμάς, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά δεν έχει εναλλακτική. Επιπλέον, δεν καταλαβαίνω γιατί να ανταλλάξουμε το μεγάλο Σένγκεν για μίνι Σένγκεν”, δήλωσε ο Sekulić.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης Zoran Pažin υπενθύμισε ότι ανακοίνωσε την άποψή του σχετικά με μία «μίνι Σένγκεν» πριν από λίγες ημέρες στη Γενεύη, σε συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους των Δυτικών Βαλκανίων, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

“Δεν νομίζω ότι πρόκειται για μια ευκαιρία για μια ευρύτερη επεξεργασία, αλλά είναι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που ο κόσμος δεν θα στερηθεί διαλόγου για το θέμα”, δήλωσε ο Pažin.

Στη Γενεύη, ο Pažin είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα βοηθούσε στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση./ibna