Η κυβέρνηση προχωράει στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

Η κυβέρνηση προχωράει στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει τις προηγούμενες ενέργειες που απαιτούνται στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης από τους διεθνείς πιστωτές της, στο διάστημα που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με πηγές, η μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας αποτελεί επί του παρόντος κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς η Αθήνα ελπίζει σε μια θετική έκθεση για την ελληνική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Νοεμβρίου.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται λεπτομέρειες για το λεγόμενο σχέδιο “Ηρακλής” για τη μείωση του “κακού χρέους” που κατέχουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας. Το σχέδιο δεν αποτελεί μέρος των προηγούμενων ενεργειών που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές, ωστόσο, θεωρείται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξέφρασε την αισιοδοξία του την περασμένη εβδομάδα ότι η τέταρτη αναθεώρηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, εντός του αναμενόμενου χρονοδιαγράμματος.

Άλλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση περιλαμβάνουν την επιστροφή των καθυστερούμενων οφειλών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Ένα τέτοιο σχέδιο έχει διαβιβαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επανεξέταση, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφέρει πως στοχεύει στην πλήρη αποπληρωμή, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών πληρωμών για συντάξεις, μέχρι το 2021.

Επιπλέον, η κυβέρνηση λέγεται ότι σχεδιάζει σχέδια για την αναμόρφωση ενός πλαισίου που προστατεύει τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις. Έχει επίσης αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές σχετικά με έναν νέο κώδικα πτώχευσης για ιδιώτες.

Η επόμενη έκθεση αξιολόγησης για την Ελλάδα από τα θεσμικά όργανα αναμένεται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ, η τελική απόφαση σχετικά με το εάν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν τα κέρδη τους από ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα έχει αναβληθεί. Η Αθήνα ελπίζει να κάνει χρήση των SMPs και των ANFAs για επενδύσεις./ibna