Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας

Τη Δευτέρα, η Τουρκία επανέλαβε τον όρκο της για υπεράσπιση των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει περιοριστικά μέτρα στη χώρα.

«Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητες αναζήτησης και γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Η ανακοίνωση:

«Υπογραμμίσαμε επανειλημμένα και έντονα ότι στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα σταματήσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου παρά όλα τα ασυγχώρητα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα (11 Νοεμβρίου) στη σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύουν σαφώς ότι τα μηνύματά μας μετά τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου και της 14ης Οκτωβρίου 2019 έπεσαν εντελώς σε αυτιά κωφών.

Από το 2004 έως σήμερα, η Τουρκία και η ΤΔΒΚ έχουν κάνει καλοπροαίρετες προσπάθειες για να μετατρέψουν τους πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο σε στοιχείο σταθερότητας και όχι έντασης, καθώς η πλευρά μας ανέλαβε όλες τις εποικοδομητικές και θετικές πρωτοβουλίες.

Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση και η ΕΕ – που έχουν καταχραστεί από τις μέγιστες θέσεις της ΕΔ, δεν μπορούν ούτε να αντιληφθούν τα γεγονότα ούτε να λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή του δικαίου σε αυτή τη διαδικασία.

Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει από το 2004 ότι, φυσικά, δεν θα επιτρέψουμε τη μονομερή προσβολή των δικαιωμάτων μας. Η εντεταλμένη και ακατανόητη υποστήριξη της ΕΕ σε μια τελείως άκυρη διοίκηση που αγνοεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και η κατάρρευση μιας σημαντικής ευκαιρίας για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει πράγματι να χρησιμεύσει στην προκειμένη περίπτωση.

Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου καθώς και τη συνεργασία στην περιοχή προς την κατεύθυνση της διαρκούς σταθερότητας και ευημερίας όλων των λαών στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προφανές ότι η ΕΕ, αντίθετα έχοντας χάσει εδώ και πολύ καιρό την αξιοπιστία της ως αμερόληπτου παράγοντα που θα μπορούσε να συμβάλει σε λύση στην Κύπρο, ποτέ δεν θα μπορέσει να πάρει μια εποικοδομητική και χρήσιμη στάση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα, δεν θα ήταν πιο ειρωνικό για την ΕΕ να κάνει αναφορά στην αρχή της καλής γειτονίας μετά την έναρξη των υπεράκτιων δραστηριοτήτων μας, καθώς έχει κωφέψει στις επαναλαμβανόμενες μας εκκλήσεις από το 2004 για το σεβασμό της κυριαρχίας και τα νόμιμα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της ΤΔΒΚ.

Είναι μάταιη προσδοκία για όσους πιστεύουν ότι η Τουρκία θα υποκύψει σε απειλές και θα μειώσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο»./ibna