Ρουμανία: Και επίσημα Iohannis και Dancila στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ρουμανία: Και επίσημα Iohannis και Dancila στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ανακοινώθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι, από τη Μόνιμη Εκλογική Επιτροπή, τα επίσημα προσωρινά αποτελέσματα του χθεσινού α’ γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία. Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 95,89% των εκλογικών τμημάτων, ο σημερινός Πρόεδρος Klaus Iohannis έλαβε 36,91% και θα αναμετρηθεί στις 24 Νοεμβρίου, στον β’ γύρο, με την Πρόεδρο του PSD Viorica Dăncilă, που εξασφάλισε 23.45% των ψήφων. Ακολουθούν ο Dan Barna με 14,19% και ο Mircea Diaconu με 9,17%.

Η συμμετοχή έφτασε το 47,77%: 48,54% στα αστικά κέντρα και 46,48% στην επαρχία.

Η ανάλυση της ψήφου έδειξε ότι ο Klaus Iohannis, υποψήφιος του PNL, ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις όλων των ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κριτηρίου κατηγοριοποίησης: τόπος διαμονής, φύλο, επίπεδο σπουδών. Μοναδικές εξαιρέσεις, η ηλικιακή ομάδα άνω των 61 ετών, κατηγορία όπου πρώτευσε η Viorica Dăncilă και εκείνη των ψηφοφόρων του Βουκουρεστίου, όπου προηγήθηκε ο Dan Barna. Ο Barna είχε επίσης, μεγάλη απήχηση μεταξύ των ψηφοφόρων της διασποράς (27,59%). Στη διασπορά ο Klaus Iohannis εξασφάλισε 52,88% των ψήφων και η Viorica Dăncilă μόλις 2,74%.

Στις πρώτες δηλώσεις του, χθες, ο Κ. Iohannis τόνισε ότι ποτέ οι Ρουμάνοι δεν ψήφισαν τόσο καθαρά κατά του PSD και αυτό αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. (…) Ο πόλεμος με το PSD δεν έχει τελειώσει ακόμα. Έχουμε άλλη μια μάχη, ένα βήμα, στον β’ γύρο (…) τόνισε ο κ. Iohannis και κάλεσε “όσους είχαν βγει στο δρόμο μαζί του για να υπερασπιστούν το κράτος δικαίου” να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες “για να μην πάει χαμένος ο αγώνας τους”.

Η υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών, Viorica Dăncilă, τόνισε ότι ο αγώνας της δεν διεξάγεται κατά ενός πολιτικού κόμματος, αλλά υπέρ των Ρουμάνων, και της Ρουμανίας, για την ισορροπία και τη συναίνεση. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ψήφοι υπέρ της, που δόθηκαν “με την καρδιά”, θα πολλαπλασιαστούν στο β’ γύρο και δήλωσε ότι δεν φοβάται τις ψήφους της Διασποράς, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνησή της θέσπισε την ψηφοφορία επί τριήμερο και την επιστολική ψήφο.

Η Viorica Dăncilă κάλεσε σήμερα, εκ νέου τον Klaus Iohannis σε ένα debate, ποντάροντας πιθανόν σε μια νέα άρνηση.

Ο Πρόεδρος του PNL (και Π/Θ), Ludovic Orban, (πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων) δήλωσε μεταξύ άλλων ότι είναι πεπεισμένος πως ο υποψήφιος του κόμματός του θα εξασφαλίσει στο β’ γύρο “τουλάχιστον 62%” και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να στραφεί στις πρόωρες εκλογές, διότι «είναι πολύ δύσκολο με τη σημερινή σύνθεση του Κοινοβουλίου να υπάρξει σταθερή πλειοψηφία, που να μπορεί να στηρίξει όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Dan Barna ανέλαβε την ευθύνη του εκλογικού αποτελέσματος, δεν υπέβαλε όμως την παραίτησή του και δήλωσε ότι θα συνεχίσει με το κόμμα του Dacian Ciolos να επιδιώκει τους στόχους της συμμαχίας USR-PLUS.  Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στις δημοτικές εκλογές της επόμενη χρονιάς, δήλωσε ο κ. Barna και κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν στον β’ γύρο τον κ. Iohannis.

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (ALDE), Varujan Vosganian, ανακοίνωσε ότι η συμμαχία μεταξύ ALDE και Pro România έληξε και κάθε κόμμα συνεχίζει την πορεία του. Διευκρίνισε ότι στο Κοινοβούλιο, το ALDE και το Pro România δύνανται να ψηφίσουν μαζί νομοσχέδια „και μέχρις εκεί”.

Υπενθυμίζουμε, ότι στις 28 Αυγούστου, οι ηγέτες των δύο κομμάτων υπέγραψαν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, συμφωνία που προέβλεπε ότι τα δυο κόμματα θα συμμαχήσουν και θα στηρίξουν τον Mircea Diaconu στις προεδρικές εκλογές. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Pro România, Victor Ponta, είχε διευκρινίσει ότι τα δυο κόμματα σχεδίαζαν πιθανή συγχώνευσή τους, στο μέλλον.

Όμως τις 70 μέρες που πέρασαν από τις 26 Αυγούστου, που διαλύθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός PSD-ALDE μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση του Ludovic Orban, ο κ. Ponta καταποντίστηκε και το κόμμα του έμεινε με 25 βουλευτές./ibna