Το Κοσσυφοπέδιο απορρίπτει την έννοια μιας μίνι-Σένγκεν

Το Κοσσυφοπέδιο απορρίπτει την έννοια μιας μίνι-Σένγκεν

Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου απέρριψαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Οχρίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, όπου συζητήθηκε η ιδέα της δημιουργίας μίας μίνι Σένγκεν για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, δήλωσε ότι αυτή η περιφερειακή πρωτοβουλία δεν έχει νόημα όσο η Σερβία και η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο μόνος στόχος του Κοσσυφοπεδίου είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Πρώτον, το Κοσσυφοπέδιο σκόπιμα αγνοήθηκε από τη Σερβία κατά την Πρώτη Σύνοδο Κορυφής αυτής της νέας περιφερειακής πρωτοβουλίας. Δεύτερον, το μοναδικό όραμα του Κοσσυφοπεδίου παραμένει η προσχώρηση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουμε την ευρωατλαντική μας προοπτική με μια περιφερειακή πρωτοβουλία”, δήλωσε ο Thaçi.

Ο ηγέτης του LDK, Isa Mustafa, αντέδρασε επίσης στην έναρξη της ιδέας μιας mini-Schengen στα Δυτικά Βαλκάνια.

“Τέτοιες ιδέες, σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνονται ελκυστικές με την πρώτη ματιά, αλλά στην ουσία οδηγούν σε μια νέα Γιουγκοσλαβία, με την Αλβανία, χωρίς την Κροατία και χωρίς τη Σλοβενία. Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να προσβλέπει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και να γίνει μέρος της Συμφωνίας του Σένγκεν, η οποία αποτελεί μέρος των προνομίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σερβία και ορισμένες άλλες χώρες της περιοχής είναι αυτές που επωφελούνται από συμφωνίες όπως αυτές της Μίνι-Σένγκεν”, δήλωσε ο Mustafa.

Έτσι, με αυτή τη συμφωνία, η κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα περάσει στις γειτονικές χώρες.

Ενώ αυτός ο σχεδιασμός θεωρείται από το Κοσσυφοπέδιο ως ένα βήμα προς μια νέα Γιουγκοσλαβία, ο Αλβανός πρωθυπουργός Edi Rama επέκρινε το Κοσσυφοπέδιο για τον αυτοαποκλεισμό του από την πρωτοβουλία.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δήλωσε ότι η ιδέα μιας μίνι Σένγκεν δεν είναι για να χωρίσει τα Βαλκάνια, αλλά να ενώσει όλες τις χώρες./ibna