Μέλος του ISIS στο σημείο «μηδέν» των Ελληνοτουρκικών συνόρων

Μέλος του ISIS στο σημείο «μηδέν» των Ελληνοτουρκικών συνόρων

Τα όσα διαδραματίζονταν στον Έβρο μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας δείχνουν το τι ενδέχεται να επικρατήσει σχετικά με τα μέλη του  Ισλαμικού Κράτους που σχεδιάζει να απελάσει η Τουρκία στις  χώρες καταγωγής τους.

Ο Αραβικής καταγωγής υπήκοος Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής  μέλος του ISIS, μεταφέρθηκε  από την Υπηρεσία Μετανάστευσης της Κωνσταντινούπολης στην Αδριανούπολη και από εκεί στις Καστανιές όπου έγινε η απέλαση του. Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικά τον σταμάτησαν οι Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι τον παρέδωσαν στην ελληνική αστυνομία.

Η ελληνική αστυνομία αρνήθηκε να τον δεχτεί και τον έστειλε πίσω στην Τουρκία καθώς δεν είχε ούτε βίζα αλλά ούτε είχε περισσότερα στοιχεία.

Το ζήτημα πήρε διαστάσεις στην Τουρκία με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας να μεταδίδουν φωτογραφίες και εικόνες με τον τζιχαντιστή στο σημείο μηδέν των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Δεν έχει διευκρινιστεί από την Άγκυρα ο λόγος της απέλασης ενός Αμερικανού υπηκόου στην Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν φήμες πως ο ίδιος ενδέχεται να είχε εισέλθει στην Τουρκία μέσω της Ελλάδος.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες καθώς ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Suleyman Soylu την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα αρχίσει τις απελάσεις και είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «η Τουρκία δεν είναι ξενοδοχείο τζιχαντιστών».

Ο Recep Tayyip Erdogan σε ομιλία του είχε αναφέρει πως στις τούρκικες φυλακές βρίσκονται 1149 μέλη του ΙSIS και οι 737 από αυτούς είναι ξένοι υπήκοοι.

Ήδη το πρακτορείο Anadolu αναφέρει πως ένας Γερμανός κι ένας Δανός υπήκοος βρίσκονται σε κέντρα απελάσεως ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι νομικές διαδικασίες για την απέλαση τους.

Στο Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την απέλαση ενός Γερμανού από την Τουρκία σήμερα προσθέτοντας ότι άλλοι επτά Γερμανοί θα απελαθούν την Πέμπτη και δύο την Παρασκευή.

Πρόκειται για τρεις άνδρες, πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απελάσει 11 Γάλλους τζιχαντιστές, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Συρία, και η σχετική νομική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ δύο Ιρλανδοί τζιχαντιστές, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν στη Συρία, θα απελαθούν σύντομα.

Η Δανία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν ανακαλέσει την υπηκοότητα κάποιων τζιχαντιστών υπηκόων τους. Ανεπίσημες πηγές υπολογίζουν πως στη Συρία υπάρχουν τουλάχιστον 2000 μέλη του ΙSIS με Ευρωπαϊκά διαβατήρια και είναι στις φυλακές που ελέγχονται από την πολιτοφυλακή των Κούρδων YPG./ibna