«Ψαλιδίζεται» το κοινωνικό μέρισμα

«Ψαλιδίζεται» το κοινωνικό μέρισμα

Μικρότερο υπερπλεόνασμα από το αρχικά αναμενόμενο εκτιμούν πλέον στην κυβέρνηση, καθότι έχει υπάρξει περιορισμός στο ρυθμό αύξησης των εσόδων. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιμένει στην πρόβλεψη η οποία έχει εγγραφεί στον προσχέδιο προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ, αν και η Κομισιόν εμφανίζεται πιο αισιόδοξη βάζοντας τον πήχη στο 3,8%. Τα μεγέθη αυτά υποδεικνύουν ένα εύρος δημοσιονομικού χώρου μεταξύ 350 και 550 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εικόνα των εσόδων του Οκτώβρη θα αποτυπωθεί στις πρώτες ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού προς το τέλος της εβδομάδας. Πάντως, αρμόδιος παράγοντας της κυβέρνησης έσπευσε να «χαμηλώσει» τις προσδοκίες για το μέγεθος του υπερπλεονάσματος, οι οποίες τροφοδοτήθηκαν και από τις εκτιμήσεις της Standard and Poor’s για πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ φέτος.

Αν επιβεβαιωνόταν κάτι τέτοιο, θα οδηγούσε σε υπερπλεόνασμα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα διανομής μερίσματος ακόμα και 1 δισ. ευρώ.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι τέτοιες εκτιμήσεις είναι εκτός πραγματικότητας. Τα νεότερα στοιχεία για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 έδειξαν έβγαλαν μικρότερο πλεόνασμα κατά ένα δέκατο, μέρος του οποίου οφείλεται στην καλύτερη αποτύπωση προμηθειών προς τις τράπεζες. Η αλλαγή αυτή έχει «carry over» φέτος, στερώντας σε όρους πλεονάσματος ένα ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει τις επόμενες ημέρες τους τελικούς λογαριασμούς για το πλεόνασμα καθώς οι όποιες αποφάσεις διανομής μερίσματος θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου.

Ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων περιορίστηκε τον Οκτώβριο με τις εισπράξεις από ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ, μετά τις μειώσεις φόρων το περασμένο καλοκαίρι να αποτελούν βαρόμετρο για το ύψος του υπερπλεονάσματος.

Αρμόδια πηγή μεταφέρει εικόνα κάλυψης των στόχων τον Οκτώβριο, αλλά χωρίς τις θεαματικές υπερβάσεις των προηγούμενων μηνών, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των εισπράξεων ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ οι οποίες είχαν τροφοδοτήσει μεγάλο μέρος του πλεονάσματος των 3 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτέμβρη./ibna