Χωρίς εξωτερική πολιτική η συνέντευξη Μητσοτάκη στον Γιώργο Αυτιά

Χωρίς εξωτερική πολιτική η συνέντευξη Μητσοτάκη στον Γιώργο Αυτιά

Στην αντιμετώπιση της εγχώριας τρομοκρατίας και στο δόγμα “νόμος και τάξη” στο κέντρο της Αθήνας, θέλησε να εστιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στην εσωτερική διάσταση του προσφυγικού μεταναστευτικού, πέρα από το ότι θα δημιουργηθούν κέντρα κλειστού τύπου, και δεν αποδοκίμασε τις εκφράσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού στο κόμμα του από βουλευτές και δημάρχους της ΝΔ. Ούτε και στα εξωτερικά θέματα αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγοντας να αγγίξει το Μακεδονικό παρά την συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev. Αναφέρθηκε στην σημαντική επίσκεψή του στην Κίνα και στην συμφωνία που υπογράφτηκε για τα ακτινίδια…στην κινέζικη αγορά. Αν και μίλησε εκτεταμένα για την φορολογική του πολιτική και για τις φοροελαφρύνσεις που είναι ενταγμένες στο αναπτυξιακό του σχέδιο δεν έκανε καμία αναφορά στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης (για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ) που διατηρείται όπως ήταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ενώ αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος και για την διάταξη περί ευθύνης υπουργών, δεν μίλησε για την ερμηνευτική δήλωση ώστε να μην παραγραφούν τα αδικήματα περί τη Novartis, για τις εξελίξεις στην οποία περί την Προανακριτική, επίσης απέφυγε να τοποθετηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη την αντιτρομοκρατική για την επιχείρηση και τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν και πρόσθεσε “αργά αλλά σταθερά αποκαθίστανται η ασφάλεια και η τάξη στη χώρα”. Μίλησε για την ΑΣΟΕ και συνολικότερα για τις επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας σημειώνοντας: “Τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων και των κατασκευαστών μολότοφ και των διακινητών εντός των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς τους χρήστες: στους φοιτητές, τους εργαζόμενους, στους καθηγητές…Η Αθήνα αποδίδεται ξανά στους κατοίκους της…Όταν μιλάμε για ασφάλεια, αντίστοιχες επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την Επικράτεια. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς”.

Για τα οικονομικά είπε ότι θα υπάρξει υπερπλεόνασμα και θα δοθεί στο τέλος του έτους, στοχευμένα στους αδύναμους. Είπε επίσης, ότι θα μειωθεί και το επόμενο έτος ο ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πληρώσουν ακριβότερα όσοι έχουν βίλες στη Μύκονο καθώς θα γίνει αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό στέλνει το μήνυμα ότι “το σύστημα σφίγγει…όσοι δικαιούνται άσυλο, θα το παίρνουν και όσοι δεν δικαιούνται, θα επιστρέφουν…Θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες τις επόμενες μέρες”.

Η Ευρώπη χρειάζεται μία ενιαία πολιτική ασύλου σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι ο κ. Seehofer είπε ότι μπορεί να μετακινούνται αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν ολοκληρωθεί η αίτηση ασύλου. Ελπίζουμε ότι δεν θα είμαστε πια οι μόνοι εμείς που θα επεξεργαζόμαστε αιτήσεις ασύλου επειδή βρισκόμαστε στα σύνορα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εισφορά αλληλεγγύης τόνισε ότι θα καταργηθούν μέσα στην τετραετία τόσο η εισφορά αλληλεγγύης όσο και ο φόρος επιτηδεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι πολύ σύντομα θα υπάρχει ένας ενιαίος αριθμός για τον κάθε πολίτη. Με μία ψηφιακή κάρτα που θα μπορεί να σε πιστοποιεί θα μπορείς να κάνεις μία σειρά από ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο. «Όταν θα ολοκληρωθεί αυτό θα μιλάμε για μία πραγματική επανάσταση στις σχέσεις του πολίτη με το Δημόσιο» είπε. Στις πολιτικές του όπως ανέφερε είναι να ανανεωθεί ο στόλος των αυτοκινήτων που είναι γερασμένος με κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Θα ξεκινήσει από τα αυτοκίνητα των βουλευτών και τα λεωφορεία.

Μίλησε για τις τράπεζες και την παρέμβαση της επιτροπής ανταγωνισμού λέγοντας:  «Η δουλειά μου δεν είναι να παρεμβαίνω. Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έκανα μία επισήμανση και ζήτησα από τις τράπεζες να εξετάσουν την πολιτική τους. Ταυτόχρονα υπάρχει έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν το γνωρίζαμε και δεν έπρεπε να το γνωρίζουμε».

Σε ερώτηση για το ασφαλιστικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «πάμε σε ένα νέο σύστημα που στο σύνολο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης όλοι θα είναι κερδισμένοι και σημαντικά». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη στην υποδηλωμένη εργασία και είπε ότι ένα απλό σύστημα θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα για τον ΕΦΚΑ.

Τέλος για τη λειτουργία της προανακριτικής για τη Novartis είπε ότι πιστεύει ότι την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή θα προχωρήσει, και αναρωτήθηκε ποιος θέλει και ποιος δε θέλει να καταθέσει ο κ. Φρουζής./ibna