Η «Μικρή Σένγκεν» είναι το σχέδιο για βελτίωση της συνεργασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Η «Μικρή Σένγκεν» είναι το σχέδιο για βελτίωση της συνεργασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η 2η συνάντηση της «Μικρής Σένγκεν» σε πιο διευρυμένη μορφή από την πρώτη συνάντηση στο Novi Sad της Σερβίας τον Οκτώβριο.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, εκτός από τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vucic και τον Αλβανό ομόλογο του Edi Rama, που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση, υποδέχτηκε τον Πρωθυπουργό της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Denis Zvizdic και την Υπουργό Οικονομικών του Μαυροβουνίου Dragica Sekulić.

Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σημερινή δεύτερη συνάντηση στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Περιφερειακής Συνεργασίας θεωρούν ότι η ίδια η πρωτοβουλία δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται ως εναλλακτική λύση στην ένταξη της περιοχής στην ΕΕ, αλλά ως δράση ευθυγραμμισμένη με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με στόχο τη βελτίωση της συνεργασίας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως τόνισαν πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας ανθρώπων, ανταλλαγής αγαθών, επιχειρηματικών ιδεών, κεφαλαίων, με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης.

Για τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η περιοχή δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την ένταξη στην ΕΕ, και πιστεύω ότι ολόκληρη η περιοχή δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την ένταξη στην ΕΕ, τόνισε ο Zaev. Αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ είναι να εκμεταλλευτούμε όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας και βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής σε όλη την περιοχή, συνέχισε ο Zaev.

Πιστεύω ότι αυτή η πρωτοβουλία στέλνει ένα πολύ θετικό μήνυμα στα κράτη μέλη της ΕΕ ότι η αυξανόμενη συνεργασία στην περιοχή χρειάζεται να επικεντρωθεί η προσοχή της Ένωσης εδώ και να δώσει την ευκαιρία ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης ολόκληρης της περιοχής στην ΕΕ.

“Πιστεύω ότι το αξίζουμε και ότι αυτό που κάνουμε είναι υπέρ ολόκληρης της περιοχής, αλλά πιστεύω ότι είναι επίσης και υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, δήλωσε ο Zaev.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Vucic, τόνισε ότι οι σχέσεις των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ πρέπει να οικοδομηθούν μέσα από μια  αμφίδρομη σχέση, με σαφείς θέσεις και από τις δύο πλευρές. Η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας είναι προς όφελος των πολιτών της περιοχής και δεν υπάρχει πρόθεση να την δικαιολογήσει ή να την εξηγήσει κάποιος.

Όσον αφορά τη στάση της Γαλλίας για τη διεύρυνση της ΕΕ, ο Vucic τόνισε ότι αυτό που αναμένει από τις Βρυξέλλες είναι να πουν τι αναμένουν από κάθε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Vucic, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emanuel Macron αύριο, δήλωσε ότι προτίθεται να θέσει το ζήτημα εξ ονόματος της Σερβίας αλλά και της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και να ζητήσει ξεκάθαρα την υποστήριξη τόσο στην ευρωπαϊκή πορεία όσο και στο σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης.

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama τόνισε ότι η ίδια η πρωτοβουλία είναι μια παράλληλη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς δεν διαφέρει σε τίποτα από όσα έχουν συζητηθεί και συντονιστεί στις δεκάδες συναντήσεις των ηγετών των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων που διεξήχθησαν στα ευρωπαϊκά κέντρα. Αυτή η πρωτοβουλία θα σημαίνει οφέλη για όλους τους πολίτες της περιοχής.

-Αυτή είναι μια πρωτοβουλία που δεν δεσμεύει κανέναν, αλλά ένας κοινός αγώνας για να πετύχουμε όλα όσα έχουμε ήδη συμφωνήσει σε όλες τις συναντήσεις μέχρι στιγμής στη διαδικασία του Βερολίνου. Αντί να περιμένουμε από την ΕΕ να προσαρμόσει τις θέσεις της, να δουλέψουμε για να σπάσουμε τα τείχη, να οργανώσουμε τους εαυτούς μας εδώ , να ενσταλάξουμε ένα πνεύμα συνεργασίας και να μιλήσουμε για πράγματα που έχουμε διαφορετικές απόψεις – είπε ο Rama.

Όσον αφορά τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, οι σημαντικότεροι στόχοι και προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας παραμένουν η μακροπρόθεσμη σταθερότητα, η διαρκής ειρήνη και η οικονομική ευημερία. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Denis Zvizdic επεσήμανε ότι για την Β-Ε, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέρα από την ευρωατλαντική ενσωμάτωση, τονίζοντας ότι η χώρα θα παραμείνει σθεναρά αποφασισμένη να ενισχύσει τις περιφερειακές σχέσεις και να ενισχύσει τη συνεργασία της με όλα τα γειτονικά δυτικά κράτη.

Η υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου Dragica Sekulic τόνισε ότι ο χρόνος που χρειάζεται η ΕΕ για εσωτερική παγίωση της Ποντγκόριτσα θα χρησιμοποιήσει για να ολοκληρώσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά της καθήκοντα.

Πιστεύουμε ότι τα επτά χρόνια που διαπραγματευόμαστε για ένταξη έχουν βελτιώσει σημαντικά τη ζωή στο Μαυροβούνιο. Αυτό που περιμένουμε από την ΕΕ κατά την προσεχή περίοδο είναι ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα είναι διττή, ότι κάθε χώρα θα πρέπει να ξεκινήσει μεμονωμένα και να αξιολογηθεί ανάλογα με τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν και ότι η ΕΕ θα είναι παρούσα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης και θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – δήλωσε η αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου./ibna