Στην Οχρίδα η 2η Σύνοδος της «Μικρής Σένγκεν»

Στην Οχρίδα η 2η Σύνοδος της «Μικρής Σένγκεν»

Στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας  την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, θα υποδεχτεί ο Zoran Zaev για τη 2η Τριμερή Σύνοδο Βόρειας Μακεδονίας, Αλβανίας, Σερβίας, τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vucic και τον Αλβανό Πρωθυπουργό Edi Rama.

Η τριμερής αυτή συνεργασία έχει στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερης διακίνησης πολιτών, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών στα Δυτικά Βαλκάνια και να εργαστούν για τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση της ποιότητας των ζωών των πολιτών.

Το μοντέλο αυτό συνδεσιμότητας, που ονομάστηκε από τον εμπνευστή του, τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vucic, «μικρή Σέγκεν», είναι ανοιχτό για την ένταξη και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, αλλά και το Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της 1ης Συνόδου στο Novi Sad, οι τρεις ηγέτες έχοντας συναίσθηση της ευθύνης τους για τη διαμόρφωση του πεπρωμένου των χωρών τους, δεσμεύονται να ενισχύσουν την ειρήνη, την ισότητα, το κράτος δικαίου και την ευημερία των σημερινών αλλά και των μελλοντικών γενιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην Οχρίδα αναμένεται οι τρεις ηγέτες να συζητήσουν λεπτομερώς όλα τα θέματα και να δημιουργήσουν το πλαίσιο συμφωνίας για τη σύσταση της «Μικρής Σένγκεν». Όπως είχε αναφέρει ο Σέρβος Πρόεδρος στη συνέντευξη τύπου στο Novi Sad από το 2021 θα δουν απτά αποτλεέσματα οι πολίτες από την πρωτοβουλία αυτή./ibna