Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει τη στρατηγική της επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει τη στρατηγική της επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια

Ανοιχτή επιστολή συνυπογράφουν δέκα πρώην Πρωθυπουργοί, αναπληρωτές Πρωθυπουργοί και Υπουργοί Εξωτερικών από την ΕΕ και τα Βαλκάνια καλώντας την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καθυστερήσει περαιτέρω την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Στην επιστολή επισημαίνονται οι κίνδυνοι που απορρέουν για την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια από την άρνηση της ΕΕ να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Ολόκληρη η επιστολή:

Τα προβλήματα και οι εντάσεις γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζονται: Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Ουκρανία, Ανατολική Μεσόγειος. Στο Νότο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργείται ένα τόξο γεωπολιτικής αστάθειας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επεκταθεί. Η σταθερότητα, η δημοκρατία και η ευημερία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη συνδέονται άμεσα με την εδραίωση του ευρωπαϊκού σχεδίου και την ολοκλήρωση της επανένωσης της ηπείρου μας με την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια.

Η πεισματική εναντίωση για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία, παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει θέσει σε κίνδυνο, την εναπομείνασα επιρροή της ΕΕ στο κατώφλι της και την ικανότητα στη διαμόρφωση στρατηγικής ανάπτυξης και σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτό είναι ένα στρατηγικό λάθος που βοηθά στην παγίωση του status quo στα Δυτικά Βαλκάνια και την αδράνεια της ΕΕ σε ένα όλο και πιο ακατάστατο γεωπολιτικό χάρτη. Το καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επομένως, θα πρέπει να εξετάσει την προσχώρηση των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως υπεύθυνη πολιτική και όχι ως βάρος.

Επιπλέον, η αντίθεση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις προαναφερθείσες χώρες υπονομεύει το κύρος και την αξιοπιστία της ΕΕ. Για μια περιοχή όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία αγωνίζεται για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και τη βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών προτύπων, η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ παραμένει απαραίτητη. Ωστόσο, ο ψυχολογικός αντίκτυπος αυτών των συνομιλιών και τα μετασχηματιστικά αποτελέσματα είναι σημαντικές για το συναίσθημα των χωρών αυτών να είναι αγκυροβολημένες στην ΕΕ. Και πάνω απ ‘όλα, είναι το ζήτημα της εμπιστοσύνης: Πίσω στο 2003, στη διάσκεψη κορυφής της Θεσσαλονίκης, οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν σ’ αυτές τις χώρες να γίνουν μέλη.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι εγγυήσεις που παρέχονται από την ΕΕ στις χώρες της περιοχής δεν θα έχουν πλέον σημασία. Ως εκ τούτου, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν συμβιβασμοί, να ξεπεραστούν οι διμερείς διαφορές και να απελευθερωθεί θετική ενέργεια. Αυτό είναι πρόδρομος για εγχώρια προβλήματα στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, οι οποίες έχουν βασιστεί στην ΕΕ για την στήριξή τους. Υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη.

Η ενταξιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι επίσης η διαδικασία οικοδόμησης κράτους και, κατά τον ίδιο τρόπο, μια σταθεροποιητική διαδικασία για ολόκληρη την περιοχή. Είναι η βασική στρατηγική για την άσκηση της παγκόσμιας πολιτικής επιρροής της ΕΕ.

Καλούμε την ΕΕ να ξεπεράσει τις διαφορές σε αυτό το σημείο. Καλούμε την ΕΕ να ξεπεράσει τις διαφορές σε αυτό το σημείο. Η διαδικασία προσχώρησης θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να συνδυαστεί η ανάγκη για περαιτέρω ενσωμάτωση της ΕΕ στην ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ενεργώντας με στρατηγικό τρόπο. Είναι καιρός πλέον η ΕΕ να προβεί σε ανασκόπηση με δημιουργικότητα και να προωθήσει τον ρόλο της στο νέο διεθνές περιβάλλον, ώστε να ενεργεί ανεξάρτητα σε αυτό το περιβάλλον και να ενισχύει την εξωτερική της πολιτική και τις αμυντικές δυνατότητές της.

Ως εκ τούτου, η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, βάσει των δεσμεύσεών τους, είναι επιτακτική και πρέπει να συμφωνηθεί κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Ταυτόχρονα, καλούμε την ΕΕ να παρουσιάσει το νέο μέσο στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του Ζάγκρεμπ που θα εδραιώσει την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπογράφουν

Igor Luksic, Πρώην Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Μαυροβουνίου

Sigmar Gabriel, Πρώην Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών Γερμανίας

Vesna Pusic, Πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Κροατίας

Nikola Poposki, Πρώην Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Βόρειας Μακεδονίας

Νικόλαος Κοτζιάς, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

Karin Kneissl, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών Αυστρίας

Ioannis Kasoulides, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου

Ditmir Bushati, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών Αλβανίας

Kristian Vigenin, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών Βουλγαρίας

Goran Svilanovic, Πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. /ibna