Pažin: Nα αξιολογηθεί η πραγματική πρόοδος από την Ε.Ε.

Pažin: Nα αξιολογηθεί η πραγματική πρόοδος από την Ε.Ε.

«Είναι προς το συμφέρον του Μαυροβουνίου όχι μόνο να αποκτήσει γρήγορη πρόσβαση στην ΕΕ αλλά, πάνω απ’ όλα, να είναι εσωτερικά έτοιμη να προσχωρήσει το συντομότερο δυνατό και να πληροί όλα τα κριτήρια, ιδίως στο κράτος δικαίου, που αποτελεί τη βάση και προϋπόθεση για μια ευρωπαϊκή ποιότητα ζωής» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για το Πολιτικό Σύστημα, το Εσωτερικό και την Εξωτερική Πολιτική Zoran Pažin κατά τη διάρκεια συνάντησης με ανώτερους αξιωματούχους των Δυτικών Βαλκανίων, κρατών μελών της ΕΕ και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που διοργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στη Γενεύη, με τίτλο «Στρατηγικός διάλογος για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο Pažin τόνισε ότι η ουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής του Μαυροβουνίου είναι να επιτύχει ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες και να οικοδομήσει μια κοινωνία που θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες που εφαρμόζονται στις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Πρόσθεσε ότι ένας θετικός μετασχηματισμός της κοινωνίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ομαλής διαδικασίας που προσεγγίζει εξίσου και ειλικρινά τόσο το Μαυροβούνιο όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι του.

«Το Μαυροβούνιο δεν έχει λάβει ποτέ τίποτα υποβαθμισμένο στη μακρά ιστορία του, οπότε δεν αναμένουμε κάτι τέτοιο ούτε αυτή τη φορά. Αντιθέτως, εργαζόμαστε συνεχώς σκληρά για να οικοδομήσουμε μια κοινωνία που σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρότυπα. Ωστόσο, αυτό που περιμένουμε από τους ευρωπαίους εταίρους μας είναι να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν την πραγματική πρόοδο που κάνει το Μαυροβούνιο στο κράτος δικαίου και σε άλλους τομείς», επεσήμανε.

Μιλώντας για τη στάση στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, κυρίως της Γαλλία, ο Pažin αξιολόγησε ως νόμιμο να εξετάσει έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας της ίδιας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η ζωή στο Μαυροβούνιο και στην περιοχή μας δεν μπορεί να παγώσει εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος της ΕΕ , αλλά είναι αμοιβαίο συμφέρον τόσο της Ένωσης όσο και των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν τη διαδικασία ενσωμάτωσης της περιοχής μας παράλληλα με τη διαδικασία αυτή.

Πρόσθεσε ότι οι ιδέες που συζητήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του διαπραγματευτικού πλαισίου, όπως η αποκαλούμενη αρχή της αναστρεψιμότητας, δεν αποτελούν βιώσιμη λύση, δεδομένων των καθιερωμένων αρχών του διεθνούς δικαίου και των ήδη εγκριθέντων διαπραγματευτικών θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Μαυροβουνίου, οι οποίες εγκρίθηκαν από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το 2012.

Ο Pažin υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν η Γερμανία και άλλες χώρες εταίροι, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών. Ο ίδιος εξέφρασε ιδιαίτερα την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης του Μαυροβουνίου από τα κράτη μέλη της ομάδας του Visegrad, των οποίων οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι παρευρέθηκαν στη συνάντηση. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η σημερινή γερμανική αρχή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει δώσει «αυστηρά αλλά δίκαια» αποτελέσματα και ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος συνέχισης των σχέσεων της ΕΕ και με άλλους υποψήφιους.

Μιλώντας για την πρόσφατη έγκριση της Διακήρυξης για τη λεγόμενη «μίνι Σένγκεν» της Δημοκρατίας της Σερβίας, της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Pažin υπενθύμισε ότι μία από τις βασικές προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της καλής γειτονίας και γι ‘αυτό συνεισφέρει πλήρως στις ήδη καθιερωμένες περιφερειακές πρωτοβουλίες, οι οποίες προς το παρόν επιτυγχάνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ακριβώς στους τομείς που προωθούνται στο πλαίσιο της «μίνι Schengen». Πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι μια τέτοια πρωτοβουλία συνεπάγεται καλύτερη ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αντίθετα, ο χρόνος, η ενέργεια και η δύναμη των χωρών της περιοχής κατευθύνονται προς τη δημιουργία κάτι που υπάρχει ήδη κάτω από άλλα ονόματα».

Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε ο Pažin, ότι κατά τη διαδικασία προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε χώρα πρέπει να είναι σε θέση να προχωρήσει σύμφωνα με τα δικά της πλεονεκτήματα και τα μεταρρυθμιστικά αποτελέσματα. «Μόνο η πρόοδος που βασίζεται στην προστιθέμενη αξία για την ένταξη στην ΕΕ μπορεί να είναι ένας άνεμος πίσω από τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και να προσφέρει υψηλή υποστήριξη στους πολίτες της περιοχής σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον», κατέληξε./ibna