Η οικονομική συνεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης Vucic Ινδού ΥΠΕΞ

Η οικονομική συνεργασία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης Vucic Ινδού ΥΠΕΞ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar και συζήτησαν θέματα διμερών σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας.

Ο Aleksandar Vucic εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη θέση της Ινδίας σχετικά με τη μη αναγνώριση της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας.

Περισσότερες από 70 εταιρείες από την Ινδία ήδη δραστηριοποιούνται στη Σερβία και υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον κι από άλλες εταιρείες να επενδύσουν με έμφαση στους τομείς της γεωργίας, της πληροφορικής και του τουρισμού.

«Η κατάργηση των θεωρήσεων βίζας για τους Ινδούς πολίτες έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αριθμού των Ινδών τουριστών στη Σερβί», δήλωσε ο Πρόεδρος Vucic.

Όπως τόνισε ο Σέρβος Πρόεδρος η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Ινδού Υπουργού Εξωτερικών μετά από περισσότερο από δύο δεκαετίες σημειώνοντας ότι η Σερβία είναι περήφανη για το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν μακρά παράδοση αμοιβαίων σχέσεων.

Ο Aleksandar Vucic συνεχάρη τον Ινδό ΥΠΕΞ για το Ιωβηλαίο των 150 ετών από τη γέννηση του Μαχάτμα Γκάντι, ενός από τους σημαντικότερους πολιτικούς ηγέτες και στοχαστές που έχει επηρεάσει σημαντικά τις διεθνείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας απέστειλε πρόσκληση στον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi να επισκεφθεί τη χώρα.

Από την πλευρά του ο κ. Jaishankar τόνισε ότι η περαιτέρω ολοκληρωμένη ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, μέσω της προώθησης της εμπορικής και επενδυτικής συνεργασίας, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Συνάντηση Dacic Djaishankar

Νωρίτερα ο Ινδός ΥΠΕΞ είχε γίνει δεκτός από τον Σέρβο ομόλογο του Ivica Dacic όπου επιβεβαίωσαν τις παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, από την εποχή του κινήματος των Αδεσμεύτων.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ επεσήμανε την ανάγκη να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις σε όλους τους τομείς, ανεξάρτητα από τις ανισότητες στα μεγέθη της Ινδίας και της Σερβίας.

Ο Ινδός ΥΠΕΞ, δήλωσε επίσης ότι υπήρξε μεγάλη υποστήριξη μεταξύ των δυο χωρών στη Διεθνή σκηνή ή στις ψηφοφορίες των διεθνών οργανισμών. «Υποστηρίζουμε ενστικτωδώς ο ένας τον άλλο» πρόσθεσε ο Djaishankar.

Ο Dacic τόνισε ότι η Σερβία είναι πολύ ευγνώμων στην Ινδία για όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένης και της υποστήριξης της για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ενώ υπενθύμισε ότι την ίδια στάση τηρεί η Σερβία για το Κασμίρ.

Ο Dacic σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες  στο διμερές εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, ώστε θα μπορούσαν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια οι συναλλαγές να φτάσουν το 1 δισ. από τα 180 εκατομμύρια δολάρια που είναι τώρα.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ, θεωρεί σημαντικό να βελτιωθεί περαιτέρω η συνεργασία στον τομέα του φαρμάκου, της πληροφορικής και της άμυνας ενώ ανακοίνωσε ότι η Ινδία θα είναι παρούσα στην Αγροτική Έκθεση του Novi Sad, για να ακολουθήσει το φόρουμ Ινδίας – Ευρώπης.

Ο Djaishankar, από την πλευρά του σημείωσε ότι η Σερβία είναι ο ηγέτης της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή και οι ινδικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να επενδύσουν σ’ αυτό το μέρος του κόσμου.//ibna