Διχασμένη η προεδρία της Β-Ε από τις δηλώσεις Macron

Διχασμένη η προεδρία της Β-Ε από τις δηλώσεις Macron

Όταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, δήλωνε ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι μια «ωρολογιακή βόμβα», πιθανότατα δεν ήξερε ότι η δήλωσε αυτή θα προκαλούσε ακόμη μια διαμάχη στην προεδρία της Β-Ε.

Ο Macron, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, περιέγραψε τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ως «ωρολογιακή βόμβα» που βρισκόταν δίπλα στην Κροατία, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της επιστροφής τζιχαντιστών και επεσήμανε ότι οι διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. έπρεπε να αλλάξουν «επειδή δεν εξυπηρετούν πλέον τον σκοπό τους, δεν είναι ούτε στρατηγικές ούτε πολιτικές, μάλλον γραφειοκρατικές και μη αναστρέψιμες».

«Πρέπει να είστε σε θέση να εξετάσετε το ζήτημα της αναστρεψιμότητας σε κάποιο σημείο. Δεύτερον, εάν ανησυχείτε για αυτή την περιοχή (Βαλκάνια), το κυριότερο θέμα δεν είναι ούτε η Βόρεια Μακεδονία ούτε η Αλβανία. Είναι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Μια ωρολογιακή βόμβα ακριβώς δίπλα στην Κροατία που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της επιστροφής τζιχαντιστών», τόνισε ο Macron.

Ενώ το Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση, τα δύο άλλα μέλη, ο Željko Komšić (Πρόεδρος της Κροατίας και επικεφαλής της Προεδρίας) και ο Šefik Džeferović (Βόσνιος), τον καταδίκασαν έντονα λέγοντας ότι δεν είναι αλήθεια. Επιπλέον, ο Komšić δήλωσε ότι θα καλέσει τον Γάλλο πρεσβευτή στη Β-Ε για εξηγήσεις.

Ο Dodik δήλωσε ότι ο Macron παραδέχτηκε ότι η Β-Ε αποτελεί κίνδυνο για την ΕΕ εξαιτίας της ισλαμικής τρομοκρατίας.

«Είμαι ευγνώμων στον Πρόεδρο Macron ότι είπε στον κόσμο και στο κοινό του την αλήθεια για τη Β-Ε που επισημαίνω εδώ και πολύ καιρό και εξαιτίας της οποίας μου άσκησαν κριτική ορισμένοι από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό που είπε ο Macron είναι ένας υπεύθυνος τρόπος επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Β-Ε», δήλωσε ο Dodik.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Macron παραδέχτηκε με τη δήλωσή του ότι η δόμηση της Β-Ε είναι κίνδυνος για την ΕΕ εξαιτίας της ισλαμικής τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών οι οποίοι τώρα επέστρεφαν στη χώρα.

Ο Džaferović, σε λίγες μόνο προτάσεις σχολίασε τη δήλωση του Macron. «Από το 2016 δεν καταγράφηκε καμία αναχώρηση για πεδία μάχης στη Συρία. Η Β-Ε έχει αναλάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Το βασικό πρόβλημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι οι δυνάμεις που θέλουν τη διαίρεση του κράτους και ο κ. Macron το ξέρει αυτό. Η διεθνής κοινότητα είναι επίσης υπεύθυνη γι ‘αυτό», τόνισε./ibna