ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό σόου οι έφοδοι στις τράπεζες

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό σόου οι έφοδοι στις τράπεζες

“Επικοινωνιακό σόου” για να καλύψει τους νόμους υπέρ των τραπεζιτών χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εφόδους της επιτροπής ανταγωνισμού στις τράπεζες 

Όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από την διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση στους νέους ποινικούς κώδικες δίνει ασυλία στους τραπεζίτες για θαλασσοδάνεια και βάζει στο αρχείο δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς, μεταξύ των οποίων τα δάνεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, “για τα οποία είναι υπόλογοι και τραπεζίτες αλλά και στελέχη κομμάτων”.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη διάταξη, οι τραπεζίτες θα μπορούν να διωχθούν ποινικά για κακουργηματικές πράξεις όπως η απιστία μόνο εάν υπάρξει μήνυση από την τράπεζα, “δηλαδή από τον εαυτό τους”, όπως σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.  Επισημαίνουν δε ότι η ασυλία δίνεται την ώρα που οι τράπεζες διατηρούν “υπέρογκες και απαράδεκτες χρεώσεις στους καταναλωτές”.

Ανώτατο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζε χαρακτηριστικά ότι λίγες ημέρες πριν έρθει η διάταξη στην βουλή ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τους τραπεζίτες, για το θέμα των χρεώσεων στις συναλλαγές.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούν οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια και να υπάρξουν και διαγραφές οφειλών αν χρειάζεται.   Ωστόσο, ακόμα και βουλευτές της Ν.Δ. εξέφρασαν τον προβληματισμό τους είτε για πιθανή ατιμωρησία είτε για αντισυνταγματικότητα.

“Δίνει ασυλία γιατί η δικαιοσύνη θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για παράνομες συναλλαγές και θέλουν να τους βγάλουν λάδι πριν έρθει η δικαιοσύνη”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με πολίτες./ibna