Βόρεια Μακεδονία: Διαμάχη Κυβέρνησης – Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας

Βόρεια Μακεδονία: Διαμάχη Κυβέρνησης – Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία συνεχίζουν την κριτική τους και τις αλληλοκατηγορίες για τη διαδικασία ενσωμάτωσης της χώρας στην ΕΕ μετά την αποτυχία να εξασφαλίσει ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev δήλωσε ότι η χώρα λαμβάνει ισχυρή υποστήριξη από διεθνείς συμμάχους και ελπίζει ότι το λάθος θα διορθωθεί και θα λάβει ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.

Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του πρωθυπουργού επέκρινε την προσέγγιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, ότι η ευθύνη για την ημερομηνία έγκειται στην κυβέρνηση και όχι στον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron. “Ο Macron είχε δίκιο όταν μας μπλόκαρε”, δήλωσε ο Mickoski σε συνέντευξή του για τη Vecernji List.

«Ενώ όλη η δημοκρατική Ευρώπη παραδέχθηκε ότι η ΕΕ έκανε ένα ιστορικό λάθος με το να μη δώσει ημερομηνία στη Βόρεια Μακεδονία, ο Mickoski επανέρχεται με επαίσχυντες και αντι-κρατικές δηλώσεις”, τόνισε to SDSM. Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα, η μόνη προσφορά του Mickoski είναι η επιστροφή στο καθεστώς απομόνωσης, φτώχειας και ασαφούς προοπτικής.

Αλλά το VMRO-DPMNE απάντησε και πάλι ότι η κυβέρνηση Zaev απέτυχε σε όλους τους στόχους. Σύμφωνα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι οι πολίτες φεύγουν από τη χώρα επειδή δεν έχουν ζωή και μέλλον. Η αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι στις εκλογές του Απριλίου του επόμενου έτους, ο Zaev θα περάσει στην πολιτική συνταξιοδότηση.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο κυριότερων πολιτικών πόλων έχουν εντατικοποιηθεί, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για τις 12 Απριλίου 2020./ibna