Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των ελληνικών τραπεζών

Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των ελληνικών τραπεζών

Μια πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στα γραφεία των κυριότερων εμπορικών τραπεζών της χώρας στην Αθήνα.

Δρώντας βάση καταγγελιών, οι αρχές φαίνεται να διερευνούν κατά πόσο οι τράπεζες της χώρας σχεδίασαν ενορχηστρωμένες αυξήσεις των τελών συναλλαγών και των προμηθειών.

Η εντυπωσιακή έρευνα ξεκίνησε απροσδόκητα, ταυτόχρονα, σε όλες τις μεγάλες τράπεζες της χώρας, όπου οι επιθεωρητές διενήργησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία.

Επιθεωρητές πήγαν επίσης στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ανέφεραν πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποχώρησαν με σκληρούς δίσκους, έγγραφα και πληροφορίες που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές για την έρευνά τους, ενώ τα στελέχη που ήταν παρόντα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης δεν είχαν το δικαίωμα να εγκαταλείψουν τους χώρους ή να εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο.

Η έφοδος αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των τραπεζιτών της χώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός συνέστησε να μην αυξηθούν τα τέλη.

Μετά τη συνάντηση, οι τράπεζες δήλωσαν ότι θα αναβάλλουν τα σχέδια για την αύξηση των χρεώσεων για μια σειρά υπηρεσιών, οι οποίες αρχικά είχαν ως στόχο να αντισταθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν από τους τόκους, οι οποίοι συνεχίζουν να μειώνονται.

Πριν από τη συνάντησή τους με τον Μητσοτάκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αντώνης Γεωργιάδης δήλωσε ότι οι τραπεζίτες “πρέπει να ακούσουν την κοινωνία” και να αποφύγουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι έχουν ενορχηστρώσει αύξηση των τελών σε βάρος των πελατών.

Στηριζόμενο σε τραπεζικές πηγές, το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι οι τραπεζίτες δεν ανησυχούν ότι η έρευνα «θα αποκαλύψει οτιδήποτε». «… Όταν τιμολογείς τις υπηρεσίες φυσικά παρακολουθείς τους ανταγωνιστές σου – προς τα πάνω και προς τα κάτω. Είναι περίεργο όμως ότι ο έλεγχος πραγματοποιείται αφού ορισμένες τράπεζες ακύρωσαν τα τέλη», ανέφερε ένα ανώτερο τραπεζικό στέλεχος.

Δύο άλλοι τραπεζίτες δήλωσαν στο Reuters ότι η κίνηση αυτή ήταν μία πολιτικά παρακινούμενη “παράσταση”./ibna