Ρουμανία: Στην τελική ευθεία για τις Προεδρικές εκλογές

Ρουμανία: Στην τελική ευθεία για τις Προεδρικές εκλογές

Η εκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου στη Ρουμανία, η οποία ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου, κλείνει επίσημα στις 07:00 το πρωί του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, η Παρασκευή είναι η πρώτη ημέρα που μπορούν να ψηφίσουν οι Ρουμάνοι πολίτες του εξωτερικού. Οι Ρουμάνοι της Διασποράς έχουν στη διάθεσή τους τρεις ημέρες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμά. Σ’ αυτές τις εκλογές είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα και με επιστολική ψήφο.

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, θα ανοίξουν στη Ρουμανία 18.748 εκλογικά κέντρα για τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με το νόμο, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής εκστρατείας, απαγορεύεται η αναμετάδοση εκλογικών μηνυμάτων σε οπτικοακουστικά μέσα, σε ψηφιακές οθόνες τοποθετημένες σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους καθώς και σε ειδικά κατασκευασμένα οχήματα.

Την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύεται η παρουσίαση exit polls πριν από το τέλος της ψηφοφορίας.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου, δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος, στις 24 Νοεμβρίου, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Ο δεύτερος γύρος θα κερδηθεί από τον υποψήφιο που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψήφων. Η θητεία του προέδρου είναι πενταετής.

Η εκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου και θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, στις 07:00 το πρωί.

Στις εκλογές του 2014 στον πρώτο γύρο στις 2 Νοεμβρίου 2014, ο Victor Ponta είχε έρθει πρώτος με 40,44% με τον Klaus Iohannis να λαμβάνει 30,37%. Στο δεύτερο γύρο ο Klaus Iohannis ανέτρεψε τη διαφορά και με ποσοστό 54,43% κέρδισε τον αντίπαλο του Victor Ponta και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ρουμανίας.

Οι 14 υποψήφιοι των Προεδρικών εκλογών είναι:

Klaus Iohannis, Theodor Paleologu,  Dan Barna, Kelemen Hunor,  Viorica Dancila, Catalin Ivan, Ninel Peia, Sebastian-Constantin Popescu, John-Ion Banu, Mircea Diaconu, Bogdan Marian Stanoevici, Ramona-Ioana Bruynseels, Viorel Catarama, Alexandru Cumpanasu.

Φαβορί υπεράνω πάσης αμφισβήτησης, για μια νέα πενταετή θητεία, είναι ο απερχόμενος Πρόεδρος Klaus Iohannis.

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι μάλλον η συμμετοχή στο β’ γύρο την οποία διεκδικούν η Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) και έως πριν λίγες μέρες Π/Θ Viorica Dancila, ο Πρόεδρος του κόμματος “Σώστε τη Ρουμανία” (USR) Dan Barna και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Mircea Diaconu, οι οποίοι βρίσκονται αρκετά κοντά στις δημοσκοπήσεις, συνεπώς το πώς θα διαμορφωθεί ο β’ γύρος, στις 24 Νοεμβρίου, μπορεί να εξαρτηθεί από τη συμμετοχή, τους αναποφάσιστους και τις επιδόσεις των λοιπών υποψηφίων.

Η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό του USR, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, έδινε πρώτο τον Klaus Iohannis με 38,9%, δεύτερη τη Viorica Dancila με 22,6%, τρίτο τον υποψήφιο του USR Dan Barna, και τέταρτο τον ανεξάρτητο, υποστηριζόμενο από τα κόμματα ALDE και Pro România, Mircea Diaconu, με 8,2%.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, για λογαριασμό του PSD, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Klaus Iohannis συγκεντρώνει 41%, η Viorica Dăncilă 26%, ο Dan Barna 12% και ο Mircea Diaconu 7%. Το περιθώριο σφάλματος είναι +/-3%.

Επισημαίνεται ότι σε αυτές τις εκλογές θα ανακοινωθούν μόνον τα μερικά και τα τελικά αποτελέσματα και όχι προσωρινά αποτελέσματα, όπως στις ευρωεκλογές, γεγονός που στηλιτεύτηκε από τον Τύπο.

Η Υπηρεσία Ειδικών Τηλεπικοινωνιών (STS) διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει αιτήματα για δημοσίευση των προσωρινών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών και διευκρίνισε ότι την ευθύνη για τη δημοσίευση στοιχείων έχουν η Μόνιμη Εκλογική Αρχή AEP και η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή BEC.

Ο Τύπος επισημαίνει ακόμη ότι για πρώτη φορά μετά το 1989, δεν υπάρχει προεκλογική εκστρατεία για τον α’ γύρο. Η EVZ παρατηρεί ότι οι υποψήφιοι για τον α’ γύρο απουσιάζουν από τα ΜΜΕ διότι ο Τύπος όλων των αποχρώσεων, που χρηματοδοτείται κάτω από το τραπέζι από το PNL και το PSD, επηρεάζεται από άλλα κέντρα εξουσίας, δεν διοργάνωσε debates και ασχολήθηκε με την εκστρατεία την τελευταία στιγμή.

Η κρατική ραδιοτηλεόραση πάλι, το TVR, που είχε σε όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις, την αποστολή να δημιουργήσει και να συντηρήσει μια εκλογική ατμόσφαιρα, ήταν αυτή τη φορά υποτονική και έδωσε την αίσθηση απλώς της βαριεστημένης εκπλήρωσης ενός καθήκοντος. Η απουσία της εκλογικής καμπάνιας από τον δημόσιο χώρο εκτιμάται από την EVZ ότι είναι επίσης αποτέλεσμα αφενός της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων που δίνουν τον Klaus Iohannis νικητή, με ένα σκορ παραπλήσιου εκείνου του Nicolae Ceaușescu και τη Viorica Dăncilă ως σίγουρη συμμετοχή στο β’ γύρο και αφετέρου της υπερπροβολής κοινωνικών και αστυνομικών θεμάτων που έκαναν αίσθηση.

Η εφημερίδα Adevarul επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι ο Klaus Iohannis το μόνο που έκανε στην προεκλογική εκστρατεία ήταν να προσέχει να μην κάνει κάποιο λάθος. Δεν συμμετείχε σε κανένα debate, δεν παραχώρησε καμιά συνέντευξη. Μπαίνει στην προεκλογική κούρσα με μια μεγάλη νίκη στο θέμα της δημόσιας εικόνας έχοντας διώξει το PSD από την εξουσία. Ευκολότερη θα είναι για τον κ. Iohannis μια αναμέτρηση στον επόμενο γύρο με την κα Dancila που θα του δώσει τη χαρά της τελικής εξόντωσής της, παρά με τον κ. Barna. Στόχος του Προέδρου για την επόμενη πενταετία είναι να διατηρήσει στην εξουσία το PNL.

Για την κα Viorica Dăncilă σε αυτές τις εκλογές διακυβεύεται το πολιτικό της μέλλον. Το επιδιωκόμενο δεν είναι μια νίκη αλλά η συμμετοχή στον β’ γύρο, για να αποφύγει το PSD μια “ιστορική ντροπή”. Μια ήττα από την πρώτη Κυριακή θα βγάλει την κα Dăncilă αμέσως από το πολιτικό παιχνίδι, για πάντα. Αν όμως καταφέρει να περάσει στο β’ γύρο, μπορεί να ελπίζει πως θα μείνει στο τιμόνι του κόμματός της, εφόσον αυτό εξασφαλίσει ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο από εκείνο των ευρωεκλογών.

Στον αγώνα της η κα Dăncilă στηρίζεται στους δημάρχους στους οποίους μοίρασε αφειδώς χρήματα αλλά και στα μέτρα με κοινωνικό αντίκτυπο που έλαβε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του PSD, όπως η αύξηση των συντάξεων και των μισθών. Η κα Dăncilă σε ομιλίες της πάτησε ακριβώς στα σημεία όπου πονάει ο μέσος πολίτης τονίζοντας ότι ο σημερινός Πρόεδρος δεν “τήρησε την υπόσχεση ότι θα εντάξει τη Ρουμανία στο χώρο Σένγκεν” και “δεν πέτυχε όπως η Πολωνία τις βίζες για τις ΗΠΑ”.

Τέλος, ο Mircea Diaconu, τον οποίο πρόβαλε στην πολιτική αρένα ο Victor Ponta για να κόψει ποσοστά από τη V. Dăncilă, είναι ο υποψήφιος-έκπληξη αλλά και ο υποψήφιος των άκρων: σε ορισμένες δημοσκοπήσεις φτάνει στον τελικό και σε άλλες δεν πιάνει το 10%.

Ως πρώην μέλος του PNL, μπορεί να αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή των Φιλελευθέρων, ενώ χάρη στη στήριξη του Ponta και από εκείνη των  Σοσιαλδημοκρατών. Επιπλέον δε, το ανεξάρτητο προφίλ του μπορεί να του χαρίσει ψήφους από όσους δυσανασχετούν με τον καταστροφικό πόλεμο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Ο Mircea Diaconu υποστηρίζει ότι η Ρουμανία είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και ο ρόλος του Προέδρου θα έπρεπε να είναι αυστηρά συμβολικός./ibna