Ανησυχία για τα αυξανόμενα ξενοφοβικά κρούσματα στην Ελλάδα

Ανησυχία για τα αυξανόμενα ξενοφοβικά κρούσματα στην Ελλάδα

Ανησυχητική έξαρση παρουσιάζουν τα κρούσματα ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού στο ευρωκοινοβούλιο κάνει λόγο για “αδυναμία διαχείρισης” του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη που βρέθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου απαντώντας στα ερωτήματα ευρωβουλευτών δήλωσε πως “το πρόβλημα στα νησιά είναι εκρηκτικό. Έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης”, προσθέτοντας ότι ακόμα και αν ο μηχανισμός ολόκληρης της Ε.Ε. είχε κινητοποιηθεί, “δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το τσουνάμι ανθρώπων”.

Για “κυνική ομολογία της καταστροφικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης” έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι βασικές προυποθέσεις για την διαχείριση του ζητήματος είναι η διεθνοποίηση, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, το σχέδιο για την υποδοχή και την εγκατάσταση καθώς και ο ανθρωπισμός.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη πως βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της “ξενοφοβικής ρητορείας” με την οποία “υποδαύλισε τις αντιδράσεις που βλέπουμε σήμερα από ακραίους κύκλους και δεξιούς δημάρχους”.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν δημιουργήσει οι ακραίες αντιδράσεις κατοίκων που διαφωνούν με την μεταφορά ευάλωτων αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα. Μπλόκα στους δρόμους, απειλές σε ξενοδόχους που έχουν δεχτεί να παραχωρήσουν δωμάτια, πέτρες στα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμα και πορείες μαθητών και καταλήψεις σχολείων με αίτημα “να φύγουν οι λαθρομετανάστες”, έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες. Χθες μάλιστα Ιρανός μαθητής στην Θεσσαλονίκη δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από αγνώστους που τον απείλησαν να μην εμφανιστεί ξανά στο σχολείο.

Ενόχληση στο εσωτερικό της Ν.Δ. για τις δηλώσεις βουλευτών της

Την ίδια ώρα βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης εμφανίστηκαν να στηρίζουν εμμέσως ρατσιστικές εκδηλώσεις, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, ακόμα και μέσα στο κόμμα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Κυρανάκης που δικαιολόγησε το “πατριωτικό μπάρμπεκιού με χοιρινό και αλκοόλ” που οργανώνει ομάδα ακροδεξιών έξω από camp προσφύγων στην Βόρεια Ελλάδα.

Δήλωση που βρήκε στήριξη από συναδέλφους του, αλλά ο ίδιος σήμερα επιχείρησε να ανασκευάσει. Σφοδρή ήταν η αντίδραση της βουλευτή  και αδερφής του πρωθυπουργού, Ντ. Μπακογιάννη κάνοντας λόγο για “έλλειψη ανθρωπιάς”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από την Κίνα εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις στελεχών του, ωστόσο δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση.

Για “σιωπή” τον κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ. “Ο Κ. εγκλωβισμένος από την ακροδεξιά συνιστώσα του, αντί να αποδοκιμάσει δημοσίως τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, απλώς σωπαίνει. Ουσιαστικά επικροτεί. Ελπίζει ότι έτσι θα μπορέσει να καλύψει το χάος που ο ίδιος δημιούργησε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ./ibna