Ο Inzko ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Β-Ε

Ο Inzko ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Β-Ε

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν κατόρθωσε να συγκροτήσει νέο Συμβουλίο Υπουργών ή κυβέρνηση, 13 μήνες μετά τις Γενικές Εκλογές και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Valentin Inzko προειδοποίησε σε έκθεση που παρουσίασε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Τρίτη.

Στη δήλωσή του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η διαδικασία διαμόρφωσης της κυβέρνησης έχει πλέον παραταθεί για περισσότερο από ένα χρόνο, προσθέτοντας ότι παρόλο που το Συμβούλιο Υπουργών από την προηγούμενη εντολή εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι να διοριστεί νέο Συμβούλιο Υπουργών, είναι αποκλεισμένο το Κοινοβούλιο της Β-Ε.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος περιορίζει σοβαρά την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αναδυόμενα ζητήματα, όπως η μεταναστευτική κρίση», τόνισε ο Inzko.

Υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο, προσδιορίζοντας 14 βασικές προτεραιότητες στις οποίες έπρεπε να εργαστεί η χώρα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι υπάρχει συναίνεση στη Β-Ε όσον αφορά την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, δεδομένου ότι το κρατικό κοινοβούλιο δεν λειτουργεί, πρέπι το νομοθετικό όργανο να εξασφαλίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, τόνισε τη συνεχιζόμενη διχαστική και αποσταθεροποιητική ρητορική που κατακλύζει το πολιτικό κλίμα. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες από τη RS συνεχίζουν να κάνουν δηλώσεις που εκφράζουν αποσχιστικές τάσεις ή προβλέπουν τη διάλυση της Β-Ε, ενώ ορισμένοι εκπρόσωποι της Κροατίας αναζητούν μια εδαφική αναδιάταξη της χώρας.

«Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο βοσνιακό κόμμα υιοθέτησε και πάλι μια πλατφόρμα που υπερασπίζεται τη Δημοκρατία της Β-Ε και η οποία δεν ήταν χρήσιμη«, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Τόνισε επίσης ότι η δοξασία των καταδικασθέντων εγκληματιών πολέμου, η οποία εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη, καθιστά πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί η δυνατότητα μιας πραγματικής και διαρκούς συμφιλίωσης μεταξύ όλων των λαών.

Ο Inzko μίλησε επίσης για το σχηματισμό νέων αστυνομικών δυνάμεων στη Δημοκρατία Σέρπσκα, το οποίο ισχυρίζεται ότι ήταν ένας συναγερμός για το κοινό στη Β-Ε, γι’ αυτό πιστεύει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί έντονα την εξέλιξη αυτής της κατάστασης.

Μιλώντας για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Β-Ε για το Μόσταρ και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Sejdić-Finci, η οποία παραμένει ανοιχτή εδώ και 10 χρόνια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι το «κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να είναι προτεραιότητες για τη Β-Ε».

Ανέφερε επίσης ότι το πλέον κατατιθέμενο ζήτημα είναι ο ρεβιζιονισμός ή η άρνηση της Γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, η οποία αποτελεί νομικό γεγονός, αφού επιβεβαιώθηκε με τις αποφάσεις διεθνών και εθνικών δικαστικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του ICTY – από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έλαβε την ευκαιρία να καλέσει τη διεθνή κοινότητα να «συνεχίσει να εργάζεται ενωμένα για να διατηρήσει τα επιτεύγματα των δύο τελευταίων δεκαετιών και, πάνω απ ‘όλα, να εκπληρώσει την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες της Β-Ε . / ibna