Βόρεια Μακεδονία: Οι κακές πολιτικές υπεύθυνες για το 36% της φυγής των νέων

Βόρεια Μακεδονία: Οι κακές πολιτικές υπεύθυνες για το 36% της φυγής των νέων

Το 76% των νέων ηλικίας 15-29 ετών έφυγαν από τη Βόρεια Μακεδονία για να βρουν δουλειά, το 35% αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ενώ το 36% εγκατέλειψε τη χώρα λόγω της πολιτικής κατάστασης, λέει το Δίκτυο για την Αποτροπή των Μετακινήσεων ατόμων”, που αποτελείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η έρευνα υποστηρίχθηκε και διεξήχθη από κοινού με την USAID και το British Westminster Foundation. Το Δίκτυο προειδοποιεί ότι για κάθε έναν νεαρό άτομο που έχει αποχωρήσει, η χώρα χάνει πολλά χρήματα.

Σύμφωνα με έρευνες, το κράτος χάνει ετησίως 15.846 ευρώ από κάθε εκτοπισμένο άτομο ή περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως από το ΑΕΠ, δήλωσε ο Ivan Jovanov του Δικτύου για την Αποτροπή των Μετακινήσεων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 25% των νέων που αποφάσισαν να επιστρέψουν στην πατρίδα το έκαναν λόγω νοσταλγίας, ενώ το 19% δεν είναι σε θέση να βρουν βιώσιμη απασχόληση στο εξωτερικό. Ένα άλλο 19% αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση στο σπίτι.

Ο πολιτικός τομέας λέει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των νέων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αλλά λένε ότι είναι περισσότερο από αναγκαίο να γίνει απογραφή.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη μετανάστευση, το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας έχει εκτοπιστεί για μια περίοδο 15 ετών, αριθμός που φτάνει περίπου τα 500.000 άτομα./ibna