Όλα επί τάπητος στη συνάντηση Δένδια Lavrov

Όλα επί τάπητος στη συνάντηση Δένδια Lavrov

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα η συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογο του Sergey Lavrov.

Οι δυο άνδρες είχαν ικανό χρόνο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση να συζητήσουν σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων, διερευνώντας τις προϋποθέσεις για επανέναρξη των διμερών σχέσεων.

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τις διευρυμένες συζητήσεις των δυο αντιπροσωπειών ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι η θέση της Ελλάδας είναι όχι μόνο υπέρ της βελτίωσης, αλλά και υπέρ της διεύρυνσης και επέκτασης του διαλόγου Ρωσίας – Ελλάδας.

Η Ρωσία είναι τμήμα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ,  τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να καταστεί ιδιαιτέρως χρήσιμη στη Ρωσία εφ’ όσον και εκείνη το κρίνει, για την επίλυση υπαρχουσών διαφορών και την κατανόηση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, με σκοπό τη συνολική ομαλοποίηση και να ξεπεραστούν δυσάρεστες πραγματικότητες.

Επιπροσθέτως προσκάλεσε τους Ρώσους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες από την αλλαγή του επενδυτικού πλαισίου στην Ελλάδα, ενώ εκφράστηκε θετικά για περαιτέρω εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας των δυο χωρών.

Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα για τις ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με την ενίσχυση στρατιωτικής παρουσίας τους στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τα ενεργειακά κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο ίδιος κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής, δηλαδή Τουρκία, Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο, να επιλύσουν τα θέματα που προκύπτουν μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με τη Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας.

Ο Sergey Lavrov αναφέρθηκε επίσης σε δυο ζητήματα που επιβαρύνουν τις σχέσεις των δυο χωρών. Για την έκδοση του Alexander Vinnik, γνωστού ως Mr. Bitcoin ο οποίος κρατείται στην Ελλάδα και εκκρεμούν τα αιτήματα της Ρωσίας, Γαλλίας και ΗΠΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ρωσικό αίτημα προηγείται των άλλων. Προσθέτοντας ότι με βάση τις αλλαγές του ποινικού κώδικα της Ελλάδας, αυτά για τα οποία κατηγορείται ο Vinnik δεν αποτελούν πλέον αδίκημα και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κάποιο δίκαιο αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το θέμα εναπόκειται στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης

Στο ζήτημα της αναγνώρισης του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Ρώσος ΥΠΕΞ άφησε αιχμές για «προφανή εξωτερική επιρροή» συνδυάζοντας της επίσκεψη Pompeo στην Αθήνα με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας από την Ελληνική Εκκλησία.

Παρότι ο Sergey Lavrov ανέφερε ότι στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι τα κράτη δεν πρέπει να επεμβαίνουν σε εκκλησιαστικά θέματα σημείωσε ότι θα υπάρξει μείωση των τουριστικών ροών Ρώσων προσκυνητών  σε περιοχές της Ελλάδας όπου η Ρωσική εκκλησία διέκοψε την «Κοινωνία»./ibna