Εισηγήτρια του ΕΚ για το Κοσσυφοπέδιο: Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων

Εισηγήτρια του ΕΚ για το Κοσσυφοπέδιο: Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων

Η νέα εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο, Viola von Cramon-Taubadel, εξέτασε την καθυστέρηση στη διαδικασία απελευθέρωσης του Κοσσυφοπεδίου, τη στάση της Γαλλίας, την επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, καθώς και την επικίνδυνη ιδέα της διόρθωσης των συνόρων και της ανταλλαγής εδαφών.

Η Viola von Cramon-Taubadel, ολλανδικής καταγωγής, τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει η άρση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, ενώ πιστεύει ότι όσοι προσπαθούν να καθυστερήσουν περαιτέρω τη διαδικασία στέλνουν ένα πολύ δυνατό, θλιβερό μήνυμα.

«Το ζήτημα της ελευθέρωσης των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται στα χέρια του Συμβουλίου. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, ότι το Κοσσυφοπέδιο πληροί τις προϋποθέσεις. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό “εξέταση” στο Συμβούλιο. Είναι σαφές ότι δεν έχουν λόγο για περαιτέρω καθυστερήσεις, οπότε προφανώς θέλουν να αναβάλουν την απόφασή τους ξανά και ξανά. Αυτό εκπέμπει ένα πολύ κακό μήνυμα», τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι όροι ελευθέρωσης καθορίστηκαν νωρίτερα και δεν είναι σωστό να γίνουν αλλαγές στην τελευταία στιγμή. Όσον αφορά τις επαφές μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, η Cramon-Taubadel σχολιάζει ότι ανεξάρτητα από ποιος αναλαμβάνει την ηγεσία, θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα, αυτές οι συζητήσεις, πιστεύει, δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από έναν πολιτικό ηγέτη.

«Όποιος σχηματίζει τη νέα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει για μια συζήτηση, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από έναν ηγέτη», σημείωσε.

Όσον αφορά τους δασμούς, δήλωσε ότι πρέπει να καταργηθούν επειδή κανείς δεν κερδίζει τίποτε από την εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης.

Όσον αφορά τη συμμετοχή των ΗΠΑ, το θεωρεί εξαιρετικά απαραίτητο στη διαδικασία του διαλόγου. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η σημερινή διοίκηση στην Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι πολλά μέρη θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία. / ibna