Στο εδώλιο ο “φύρερ” της Χρυσής Αυγής

Στο εδώλιο ο “φύρερ” της Χρυσής Αυγής

Ιστορικό ορόσημο για την ελληνική δικαιοσύνη και την πολιτική σκηνή αποτελεί η ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Σήμερα στο εδώλιο βρέθηκε ο αρχηγός, ο αποκαλούμενος “φύρερ”, Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος  είναι και ο τελευταίος που απολογείται ενώπιον του δικαστηρίου. Εξαιτίας του ρόλου του, ηγείται από την δεκαετία του 1980, η απολογία του θα ολοκληρωθεί αύριο και μαζί της η δίκη, τεσσεράμισι χρόνια από την έναρξη της.

Η ηγεσία, οι πρώην βουλευτές και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, σειρά ρατσιστικών επιθέσεων σε μετανάστες, πρόσφυγες και πολιτικούς αντιπάλους αλλά και ανθρωποκτονίες. Κορυφαία στιγμή, που άνοιξε τον δρόμο για την δίωξη, ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία του αντιφασίστα καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα, στην συνοικία του Κερατσινίου τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο δράστης που συνελήφθη επ’ αυτοφώρω και ήταν στέλεχος της πιο “σκληροπυρηνικής”  τοπικής οργάνωσης μαχαίρωσε το θύμα με τρόπο “επαγγελματικό” και με όλα τα στοιχεία να δείχνουν πως επρόκειτο για οργανωμένη δράση του λεγόμενου “Τάγματος Εφόδου”.

Ήταν μια περίοδος κατά την οποία η δράση της Χρυσής Αυγής ήταν έντονη, με σειρά περιστατικών που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, καθώς απολάμβανε υψηλά εκλογικά ποσοστά, κοντά στο 7%, μετά την πρώτη είσοδο της στην βουλή το 2012.

Ο Μιχαλολιάκος “φόρτωσε” στην απολογία του σειρά ευθυνών ως “λάθη” σε άλλα στελέχη, υποστηρίζοντας την νομιμότητα του κόμματος του επιχειρώντας να αποποιηθεί των δικών του ευθυνών. Δήλωσε άγνοια για την δολοφονία Φύσσα, “έμαθα την επόμενη από τα κανάλια”, “δεν έδωσα εντολή εγώ”,  παρά τα ντοκουμέντα και παρά την αυστηρή τήρηση της “αρχής του αρχηγού” που καταμαρτυρούν σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που μπήκε στην αίθουσα, οι συγκεντρωμένοι από την πλευρά της υπεράσπισης σηκώθηκαν όρθιοι σε στάση προσοχής.

Δήλωσε ακόμα εθνικιστής, αν και σε σειρά παρεμβάσεων και βίντεο υποστηρίζει την ιδεολογία του εθνικοσοσιαλισμού, “αν ζούσα το 1935 στη Γερμανία θα ήμουν μέλος του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος και θα ήμουν χαρούμενος”, είχε υποστηρίξει παλαιότερα σε κομματική συγκέντρωση. Μάλιστα υποστήριξε πως ο ίδιος είναι θύμα “σκευωρίας” και “πολιτικής δίωξης”.

Η ολοκλήρωση της δίκης αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφού πρόκειται για την πρώτη φορά που αρχηγός και πρώην βουλευτές πολιτικού κόμματος βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες και ποινές, μετά τις δίκες των πρωταίτιων της δικτατορίας.

“Η αντιφασιστική και αντιρατσιστική πάλη όλων μας δεν σταματά στις αίθουσες των δικαστηρίων. Ειδικά σήμερα που, με αφορμή το προσφυγικό, κάποιοι καλλιεργούν  ακροδεξιά αντανακλαστικά ταΐζοντας έτσι το αυγό του φιδιού, η καθημερινή δράση, προκειμένου οι ιδέες και οι πρακτικές της Χ.Α. να οδηγηθούν οριστικά στη λήθη, είναι καθήκον όλων μας”, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, “φωτογραφίζοντας” τις ακραίες ξενοφοβικές εκδηλώσεις απέναντι σε πρόσφυγες και την στάση βουλευτών της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. και βουλευτής, προσέφερε εμμέσως υποστήριξη στην “εκδήλωση” που διοργανώνουν πολίτες έξω από camp αιτούντων ασύλου στην Θεσσαλονίκη με μπάρμπεκιου χοιρινού κρέατος και αλκοόλ./ibna