Με τον πρώην ΥΠΕΞ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε ο Palmer

Με τον πρώην ΥΠΕΞ και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε ο Palmer

Στην Ελλάδα βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και Ειδικός Απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια Matthew Palmer, ο οποίος επισκέφθηκε χώρες των Βαλκανίων τις προηγούμενες μέρες.

Με τον Matthew Palmer, που συνοδευόταν από τον πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt,  συναντήθηκαν ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς, η υπεύθυνη του τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και ο διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με ιδιαίτερη έμφαση στα Δυτικά Βαλκάνια, στο Κυπριακό και στην Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ, ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε με έμφαση στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ που επετεύχθη επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επεσήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκλείδωσαν όχι μόνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά ενδεχομένως και λύση στο Κόσοβο, ως αλυσίδα στην περιοχή.

Από την ελληνική πλευρά τέθηκε η ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από τις ΗΠΑ σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο./ibna