Έκκληση από την ΕΕ για άμεσο κλείσιμο του καμπ μεταναστών στο Vučijak

Έκκληση από την ΕΕ για άμεσο κλείσιμο του καμπ μεταναστών στο Vučijak

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Johan Sattler, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Bihać, παρέδωσε σήμερα 11 νέα οχήματα για τις ανάγκες του υπουργείου Εσωτερικών του Καντονιού Una-Sana (MIA USK) στους εκπροσώπους της πόλης και τις αρχές και προέτρεψε για το άμεσο κλείσιμο του προσωρινού καταυλισμού για μετανάστες στη θέση Vučjak.

«Παραδίδουμε 11 νέα οχήματα για αστυνομικούς και ως εκ τούτου η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Β-Ε έχει φθάσει τα 36 εκατομμύρια BAM. Φυσικά, έχουν διατεθεί κονδύλια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεταναστευτική κρίση. Ωστόσο, δεν είναι όλοι για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καθώς σημαντικά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων», δήλωσε ο Sattler.

Τόνισε επίσης το αίτημα που διατυπώθηκε στις σημερινές συνεδριάσεις από εκπροσώπους τοπικών και καντονικών αρχών.

«Σε συναντήσεις με τον Δήμαρχο, τον Πρωθυπουργό, μέλη της Κυβέρνησης και τον Αστυνομικό Επίτροπο, ζήτησα το άμεσο κλείσιμο του στρατοπέδου προσωρινής διαμονής μεταναστών στον Vučjak. Ο χώρος δεν πληροί τους όρους και είναι απαράδεκτος όταν πρόκειται για θέματα υγιεινής, για να μην αναφέρουμε την εγγύτητα των περιοχών», τόνισε ο Sattler.

Κατά τις συνεδριάσεις παρουσιάστηκε επίσης η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ενδεχόμενο κλείσιμο των κέντρων υποδοχής Bira και Miral. Αυτό θεωρήθηκε ανέφικτο σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οι συμβάσεις μίσθωσης λήγουν στις 15 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός του καντονιού Mustafa Ružnić ευχαρίστησε για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά επίσης επανέλαβε κάποιες απόψεις της ειδικής ομάδας για την κατάσταση των μεταναστών στην USK.

«Μόνο χάρη στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την κατάσταση. Ως εκ τούτου, πρέπει και πάλι να απευθυνθώ στα αρμόδια κρατικά όργανα για να συμμετάσχω στην επίλυση του προβλήματος. Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκτοπίσουμε τους μετανάστες από το Vučijak, καθώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι και με τις συνθήκες στην τοποθεσία, αλλά πρέπει επίσης να επαναλάβω ότι παραμένουμε στη ίδια θέση σχετικά με την ανάγκη απομάκρυνσης των μεταναστών και των προσφύγων από τα αστικά κέντρα. Χρειαζόμαστε συντονισμό όλων των συμμετεχόντων στη διαδικασία», δήλωσε ο Ružnić.

Ο δήμαρχος του Bihać, Šuhret Fazlić, προσφέρθηκε για άλλη μια φορά για τη θέση Lipa της πόλης και ανακοίνωσε την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του αύριο.

«Προσφέρθηκα  για το Lipa εδώ και πολύ καιρό, όμως οι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών δεν το δέχτηκαν εξαιτίας της απόστασης από την πόλη και της αδυναμίας παροχής υπηρεσιών. Στην αυριανή συνεδρίαση θα προσπαθήσουμε να πάρουμε τη συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε θα έχουμε την επίσημη απόφαση. Μπορούμε να φέρουμε ηλεκτρικό και νερό σχετικά γρήγορα, καθώς και όλες τις άλλες υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του καταυλισμού, ώστε να μην μπορούμε να πούμε ότι δεν προσφέρουμε επαρκείς κρατικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο δήμαρχος Fazlić.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δήλωσαν ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το καντόνι της Una-Sana φέρει σχεδόν αποκλειστικά το κύριο βάρος της διαδικασίας μετανάστευσης και ότι είναι πλέον καιρός για επαρκή απάντηση από τις αρμόδιες κρατικές και οντότητες./ibna