Στη Μόσχα ο Δένδιας για ν’ ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις

Στη Μόσχα ο Δένδιας για ν’ ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνορωσικές σχέσεις

Αργά το βράδυ της Τρίτης θα βρεθεί στη Μόσχα ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του, Sergey Lavrov.

Είναι η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, σε μια περίοδο σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων, όπου η Ρωσία ενισχύει τον γεωπολιτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα μέσα από μια συνεκτική προσπάθεια συνολικής επανεκκίνησης της εξωτερικής πολιτικής, επανατοποθετείται στα περιφερειακά δρώμενα ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας είναι η επίσκεψη να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις  διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μια νέα φάση ανάπτυξης στη βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι δύο Υπουργοί θα υπογράψουν κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας – Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές τόσο σε υπηρεσιακό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χώρων.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με το Ρώσο ομόλογό του τις πρόσφατες εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, με έμφαση στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, καθώς και στην ανατολική Μεσόγειο, όπου η σταθερά κλιμακούμενη παραβατικότητα και επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας προβληματίζει την ελληνική πλευρά.

Ο Έλληνας Υπουργός αναμένεται επίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να θέσει στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα της απαράδεκτης εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού/προσφυγικού από την τουρκική πολιτική ηγεσία, ενώ από την ατζέντα των συνομιλιών δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν ζητήματα όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ.

Ειδικότερα ως προς το ζήτημα των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας θα έχει την ευκαιρία να σημειώσει προς τη ρωσική πλευρά ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και επιδιώκει να συμβάλει θετικά στο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Η Ελλάδα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υποστηρίζει σταθερά ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρεί λειτουργικές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και είναι έτοιμη να συνδράμει σε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βελτίωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, στη βάση πάντοτε της πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου.

Τέλος, στο διμερές επίπεδο, σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική διπλωματία φιλοδοξεί η επίσκεψη να αποτελέσει έναυσμα για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδυτικών προγραμμάτων μείζονος σημασίας, καθιστούν πλέον την Ελλάδα ιδιαίτερα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό σε μια σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός, η υψηλή τεχνολογία, οι μεταφορές, ο κατασκευαστικός κλάδος κ.α. Επιπλέον, η Ρωσία αποτελεί σημαντικό ενεργειακό εταίρο της Ελλάδας, με προοπτικές περαιτέρω επέκτασης της διμερούς συνεργασίας στο μέλλον, τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου, όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας./ibna