Η θανατική ποινή αφαιρέθηκε και επίσημα από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Η θανατική ποινή αφαιρέθηκε και επίσημα από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας Σέρπσκα

Το Γραφείο της ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Γραφείο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Σεράγεβο χαιρέτισε την απόφαση που έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις 4 Οκτωβρίου 2019 να καταργήσει επίσημα το άρθρο 11 του Συντάγματος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ως σύμβολο μιας ισχυρής δέσμευσης στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Η κίνηση αυτή συμβαδίζει με τις βασικές προτεραιότητες που προσδιορίζονται στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αίτηση ένταξης στην ΕΕ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Γραφείο της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης επαναλαμβάνουν την ισχυρή αντίθεση στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις και για όλες τις περιστάσεις. Η απόλυτη απαγόρευση της θανατικής ποινής σε όλες τις περιστάσεις περιλαμβάνεται στο Πρωτόκολλο 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

«Υπενθυμίζουμε ότι στις 9 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Θανατικής Ποινής, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας Federica Mogherini και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία εξέφρασαν την υποστήριξη προς την κατεύθυνση της κατάργησης της θανατικής ποινής παγκοσμίως και την ενθάρρυνση όλων των χωρών να συμμετάσχουν στην παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθέρωση των Βασανιστηρίων», λέει η αντιπροσωπεία της ΕΕ σε δήλωση.

Ο Anton Kasipović, υπουργός Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας Σέρπσκα, δήλωσε ότι η επίσημη κατάργηση της θανατικής ποινής στη Δημοκρατία Σρπσκα είναι κάτι καλό, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να γίνει πριν από μια δεκαετία, όταν τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας της Σρέπσκα εξέδωσαν μια τέτοια απόφαση, αλλά δεν τέθηκε αδικαιολόγητα σε ισχύ.

«Όσον αφορά εμάς, αυτό το ζήτημα δεν θα έπρεπε να φτάσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε επειδή η δέσμευσή μας ήταν να προσαρμόσουμε το Σύνταγμα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών», δήλωσε ο Kasipović.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Β-Ε υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη κατάργησης της διάταξης για τη θανατική ποινή στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Σερβίας και ότι ήταν σημαντικό ότι δεν είχε εφαρμοστεί, έστω και αν ήταν σε ισχύ.

«Η ποινή του θανάτου δεν δόθηκε ποτέ στη Δημοκρατία Σέρπσκα, κάτι που καταδεικνύει την ευθύνη και τη δέσμευση της κοινωνίας μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των διεθνών προτύπων. Παρόλο που δεν εισήχθη ποτέ στον ποινικό μας κώδικα και επομένως δεν εφαρμόστηκε, αυτή η συνταγματική διάταξη αποτελούσε εμπόδιο στην εναρμόνιση των νομικών κανονισμών με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», κατέληξε ο Kasipović.

Το 2009, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα ενέκρινε μια τροπολογία για την κατάργηση του αμφισβητούμενου άρθρου του Συντάγματος, αλλά η απόφαση δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ λόγω της άρνησης των βουλευτών του κόμματος Βοσνιακός Λαός να την υιοθετήσει.

Το παράλογο είναι ότι, μετά από χρόνια αντίστασης, η κομματική διοίκηση των Βόσνιων στο Συμβούλιο των Λαών υπέβαλε αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε να καταργηθεί η θανατική ποινή στην εν λόγω οντότητα./ibna