Αντιπαράθεσης συνέχεια για την Novartis

Αντιπαράθεσης συνέχεια για την Novartis

Νέο γύρο στην αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση και το Κίνημα Αλλαγής για την υπόθεση Novartis πυροδοτεί έγγραφο που έφερε στην δημοσιότητα χθες η εφημερίδα “Καθημερινή”.

Το έγγραφο που αποκαλύφθηκε αφορά ενημέρωση της Εισαγγελέως διαφθοράς προς τον Άρειο Πάγο με «άκρως απόρρητα» στοιχεία από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα,  αναφέρεται ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες προτάθηκαν από δικηγορικό γραφείο για κατάθεση στις ΗΠΑ προσδοκώντας οικονομικά οφέλη, τα οποία προβλέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη δικαστικές πηγές, ενδέχεται να φέρει ακύρωση των καταθέσεων των δύο μαρτύρων. Η εισαγγελέας διαφθοράς αναφέρει ακόμα ότι οι μάρτυρες, μεταξύ άλλων, «είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα».

Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ εκτιμούν ότι αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν επιβεβαιώνουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση έστησε “σκευωρία” για να πλήξει πολιτικούς αντιπάλους.  Την ώρα που έχει συσταθεί προανακριτική επιτροπή στην βουλή για την εξέταση των πολιτικών και δικαστικών χειρισμών. Υπενθυμίζεται ότι διερευνήθηκαν 10 πολιτικά πρόσωπα, πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί υγείας της Ν.Δ. και του, τότε, ΠΑΣΟΚ. Επτά φάκελοι αρχειοθετήθηκαν, τρείς εξετάζονται ακόμα από τις αρχές.

Εντελώς διαφορετική είναι η ανάγνωση που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ όπου θεωρούν πως το συγκεκριμένο έγγραφο αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία σκευωρία και πως οι μάρτυρες είναι αξιόπιστοι. Όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, εάν επιβεβαιωθεί ότι οι οι ίδιοι μάρτυρες κατέθεσαν στο FBΙ και στις Ελληνικές Αρχές καταρρίπτουν πλήρως το αφήγημα περί σκευωρίας.

Και αυτό διότι οι καταθέσεις στο FBI για την Ελληνική πτυχή του σκανδάλου Novartis έγιναν πριν το καλοκαίρι του 2016, πολύ πριν αρχίσει η έρευνα στην Ελλάδα.” Η μόνη περίπτωση να ισχύουν πλέον τα περί σκευωρίας, είναι να πουν από τη ΝΔ με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι σε αυτήν εμπλέκεται και το FBI”, σχολίαζε σκωπτικά ανώτατος αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν αντικαθιστά τα μέλη της επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, αρνητική αναμένεται η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο αίτημα του προέδρου της βουλής να αντικαταστήσει τους Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη από την προανακριτική επιτροπή. Η πλειοψηφία της επιτροπής Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ αποφάσισε την αποπομπή των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την επιτροπή με το επιχείρημα ότι θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες, αφού ο ένας ήταν υπουργός επικρατείας και ο άλλος αναπληρωτής υπουργός υγείας.

Μια απόφαση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και παρανομία. Σε αυτό το πλαίσιο με επιστολή του στον πρόεδρο της βουλής, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να εφαρμόσει την κοινοβουλευτική νομιμότητα. Ωστόσο ο Πρόεδρος απαντώντας τάχθηκε υπέρ της απόφασης της επιτροπής, τονίζοντας πως δεν υπάρχει παραβίαση του κανονισμού της βουλής, ζητώντας μάλιστα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αντικατάσταση των δυο.

Μετά από σύσκεψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε πως ο Αλ. Τσίπρας θα απαντήσει αρνητικά ενώ κατηγορούν τον πρόεδρο της βουλής πως λειτούργησε σαν πρόεδρος της πλειοψηφίας και όχι του συνόλου. “Δεν θα συνηγορήσουμε στην παρανομία”, τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για επίδειξη δύναμης και προσπάθεια συγκάλυψης. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να φέρει νέα ένταση και καθυστερήσεις στην λειτουργία της επιτροπής που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει την Πέμπτη./ibna