Ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας προς την “επενδυτική βαθμίδα”

Ο δρόμος της ελληνικής οικονομίας προς την “επενδυτική βαθμίδα”

Την έξοδο της Ελλάδας από την κατηγορία “junk” βλέπουν ορισμένοι αναλυτές. Η πορεία για την επιστροφή των ελληνικών ομολόγων στην κανονικότητα και τη λεγόμενη «επενδυτική κατηγορία» έχει ήδη αρχίσει, όπως φάνηκε και από την προ ημερών αναβάθμιση της χώρας από την S&P Global, αλλά και η αναβάθμιση της προοπτικής της Ελλάδας σε “θετική” από τον οίκο αξιολόγησης DBRS Το σχέδιο «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών θεωρήθηκε από τους οίκους αξιολόγησης ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα στην προσπάθεια της χώρας να αφήσει πίσω της το κεφάλαιο της κρίσης. Όμως, για να πάψει η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στα «σκουπίδια» της αγοράς ομολόγων, απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης υψηλότεροι του σημερινού 2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον επόμενο Απρίλιο συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία «junk», η οποία οδήγησε στον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές ομολόγων και την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με το πρώτο πακέτο διάσωσης. Μία δεκαετία αργότερα, η Moody’s εξακολουθεί να τοποθετεί την Ελλάδα τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική κατηγορία (στο B1). Και την ίδια στιγμή, η S&P και η Fitch αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα με ΒΒ-, δηλαδή τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από το ΒΒΒ-, που αποτελεί και το κατώτατο όριο για την έξοδο από το «junk» και την άνοδο στην επενδυτική κατηγορία.

Με τις αποδόσεις των ομολόγων να έχουν συμπιεστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διεθνώς και με την Αθήνα να έχει καταφέρει να δανείζεται ακόμα και με αρνητικά επιτόκια, κανείς θα μπορούσε ενδεχομένως να πιστέψει ότι η κρίση των οίκων αξιολόγησης περιττεύει.  Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη χώρα, ενώ θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στη νέα φάση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η οποία κρίθηκε αναγκαία για να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία σε αυτή την περίοδο της επιβράδυνσης./ibna