Ποια θέματα θα κυριαρχήσουν στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής εκστρατείας στη Βόρεια Μακεδονία;

Ποια θέματα θα κυριαρχήσουν στην ημερήσια διάταξη της προεκλογικής εκστρατείας στη Βόρεια Μακεδονία;

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, οι μεταρρυθμίσεις, η διαφθορά και η οικονομία θα είναι τα βασικά θέματα της εκστρατείας ενόψει των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών της 12ης Απριλίου 2020, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια.

Η εμπειρογνώμονας σε θέματα επικοινωνιών Zhaneta Trajkovska αναφέρει ότι τα κόμματα δεν έχουν εξαντλήσει ακόμη το ζήτημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ότι αυτό θα είναι το κύριο θέμα της εκστρατείας, πέρα ​​από τη διαφθορά, την οικονομία, το περιβάλλον κ.λπ.

«Η ιστορία με το ΝΑΤΟ θα τελειώσει και ως εκ τούτου τα κόμματα θα στραφούν στην οικονομία, το δικαστικό σώμα, το περιβάλλον, τη διαφθορά. Αλλά προς το παρόν δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό, πωλούν μόνο ψέματα και χειραγώγηση», λέει η Trajkovska. Οι ειδικοί σε πολιτικές εξελίξεις αναφέρουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσε επίσης να συμπεριληφθεί στην εκστρατεία με τα υπέρ και τα κατά της.

Από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Xhelal Neziri λέει ότι τα αλβανικά κόμματα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα χρησιμοποιήσουν και πάλι τον εθνοτικό χάρτη και τη ρητορική για περισσότερα δικαιώματα για τους Αλβανούς στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απασχόληση, η δίκαιη κατανομή του κεφαλαίου και η αυτοδιδασκαλία στην εκπαίδευση είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η εκστρατεία των αλβανικών πολιτικών κομμάτων.

Η πρόωρη προεκλογική εκστρατεία θα επικεντρωθεί επίσης στη μετανάστευση και τις ανησυχίες για τη νεολαία./ibna