Χριστοδουλίδης: Εφικτό να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο Βερολίνο

Χριστοδουλίδης: Εφικτό να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο Βερολίνο

Εφικτό θεωρεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από την τριμερή συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου στο Βερολίνο.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «στόχος είναι να υπάρξει συναντίληψη ή συμφωνία επί των όρων αναφοράς», προσθέτοντας ότι αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο η Jane Hole Lute για την προετοιμασία της τριμερούς.

Τα όσα έχουν προηγηθεί είναι εφικτό να δώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στο Βερολίνο που θα ανοίξουν το δρόμο για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, επεσήμανε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Για τη συναντίληψη ή τη συμφωνία επί των όρων αναφοράς, είπε ότι θεωρεί πως αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί στη βάση των αποτελεσμάτων της άτυπης συνάντησης της 9ης Αυγούστου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Mustafa Akinci.

Όσον αφορά το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας να γίνει μέλος της Σένγκεν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι η αξιολόγηση ξεκινά άμεσα, καθώς υπάρχουν πέντε στάδια που αφορούν την αξιολόγηση της κατάστασης πραγμάτων στην Κύπρο και την πράσινη γραμμή. Όπως είναι η κατάσταση ενδεχομένως να μην γίνει εφικτό η Κύρπος να καταστεί μέλος της Σένγκεν, όμως αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της αξιολόγησης το οποίο θα δώσει πρόσβαση στα βάση δεδομένων της ΕΕ με πληροφορίες για ανεπιθύμητα άτομα που αιτούνται βίζας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός περιφερειακού οργανισμού, έναν «Μεσογειακό ΟΑΣΕ» χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Το θέμα προσεγγίζεται θετικά από την ΕΕ, τον ΟΗΕ και άλλους οργανισμούς είπε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διάσταση, αλλά με τα γειτονικά κράτη «συναποφασίζουμε πως θα προχωρήσουμε».

Όσον αφορά το Brexit ανέφερε «ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

Τέλος ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι πριν το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσει επίσημα πρεσβεία της Κύπρου στη Δαμασκό./ibna