Συνάντηση Vucic Palmer στο Βελιγράδι

Συνάντηση Vucic Palmer στο Βελιγράδι

Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και Ειδικό Αντιπρόσωπο για τα Βαλκάνια Matthew Palmer θα συναντήσει σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα) στο Βελιγράδι ο Πρόεδρος της Σερβίας Alaksandar Vucic.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, ο Palmer θα συζητήσει τη σημασία της επιστροφής στο τραπέζι του διαλόγου του Βελιγραδίου με την Πρίστινα καθώς και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι « Η Σερβία ξέρει ότι αν δεν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, δεν θα εισέλθει στην ΕΕ κι ούτε θα καταργηθούν οι δασμοί στα προϊόντα που έχουν επιβληθεί από την Πρίστινα.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, απαντώντας στον Palmer τόνισε ότι η συζήτηση αφορά μόνο το τι πρέπει να κάνει η Σερβία και αγνοούν εντελώς το τι πρέπει να κάνει το Κοσσυφοπέδιο όσον αφορά τον διάλογο.

Η Σερβία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και να επιτύχει συμβιβαστικές λύσεις, αλλά ποτέ δεν θα συμφωνήσει με τη ταπείνωση. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε ουσιαστικά μόνο για τις υποχρεώσεις του Βελιγραδίου και δεν ανέφερε ποτέ τις υποχρεώσεις της Πρίστινα.

Εάν όλα αυτά που είπε ο Matthew Palmer στο Κοσσυφοπέδιο ισχύουν, αναρωτιέμαι τι να διαπραγματευτούμε, μου φαίνεται σαν αστείο δήλωσε ο Vucic. Προσθέτοντας ότι αναμένει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε μια σημαντική στιγμή για τη Σερβία./ibna