Συνάντηση πρωθυπουργού με γενικό γραμματέα Σαγκάης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

Συνάντηση πρωθυπουργού με γενικό γραμματέα Σαγκάης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

Στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα Σαγκάης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας Li Qiang στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σαγκάη για να παρακολουθήσει εργασίες της διεθνούς έκθεσης China International Import Expo 2019 (2- 5 Νοεμβρίου).

Ο γενικός γραμματέας Σαγκάης αναφέρθηκε στους Κινέζους που έρχονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. «Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε και καινούργιες συνεργασίες. Τώρα είναι της μόδας ζευγάρια Κινέζων να βγάζουν φωτογραφίες στην Κρήτη και στη Σαντορίνη», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Cosco και στην επένδυση των 600 εκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να φθάσει το 1 δις. Στόχος, είπε είναι ο Πειραιάς να γίνει το πρώτο λιμάνι της Μεσογείου. Επίσης είπε ότι προσδοκούμε την περίοδο 2020-21 να έχουμε 500.000 τουρίστες από την Κίνα.

«Η Ελλάδα είναι ο καλός μας φίλος στην Ευρώπη, έχουμε καλές διμερείς σχέσεις», είπε ο κ. Li Qiang. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή. “Είναι πολύ μεγάλη τιμή που επισκέπτομαι τη χώρα σας ως πρωθυπουργός. Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κίνα. Την είχα επισκεφθεί το 1995. Πρέπει να σας πω ότι έχω μείνει εντυπωσιασμένος από την οικονομική πρόοδο στη σπουδαία χώρα σας. Βλέπω μια χώρα, την δεύτερη οικονομία του κόσμου που έβγαλε 800 εκατ. ανθρώπους από τη φτώχεια. Η Ελλάδα και η Κίνα συνδέονται με μια βαθιά πολιτιστική σχέση” ανέφερε.

«Και οι δυο χώρες έχουν λαμπρό πολιτισμό και μακρόχρονη ιστορία. Έχουμε και οι δυο πολλούς φιλόσοφους. Όπως στην Κίνα έχουμε τον Κομφούκιο, στην Ελλάδα έχετε τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα. Πριν από 16 χρόνια επισκέφτηκα την Ελλάδα. Οι σχέσεις μας αναπτύσσονται πολύ και αυτή η επίσκεψη σας θα ενισχύσει τις διμερείς μας σχέσεις και στο μέλλον», είπε ο κ. Li Qiang.

Σημείωσε ακόμη ότι «Η Σαγκάη είναι το οικονομικό κέντρο της Κίνας, με 24 εκατ. μόνιμους κατοίκους, 6 εκατ. μη μόνιμους, συνολικά με σχεδόν 30 εκατομμύρια κατοίκους. Καθημερινά χρησιμοποιούν το μετρό πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι»./ibna