Συνεργασία ΟΗΕ Τουρκίας για την επανεγκατάσταση των προσφύγων

Συνεργασία ΟΗΕ Τουρκίας για την επανεγκατάσταση των προσφύγων

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες UNHCR θα συμμετάσχει με την Τουρκία στο σχέδιο της για επανεγκατάσταση 2 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων πίσω από τα νότια σύνορά της Τουρκίας, ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από την ωριαία συνομιλία κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Recep Tayyip Erdogan και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, στο Pavilion Vahdettin στην ιστορική πόλη της Κωνσταντινούπολης.

«Ο Recep Tayyip Erdogan Πρόεδρος παρουσίασε στον Γενικό Γραμματέα το τουρκικό σχέδιο του τις νέες διευθετημένες περιοχές για την επιστροφή των Σύριων προσφύγων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Farhan Haq την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

«Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τις βασικές αρχές σχετικά με την εθελοντική, ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή των προσφύγων. Ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι η Ύπατη Αρμοστεία θα σχηματίσει αμέσως ομάδα για να μελετήσει την πρόταση και να ξεκινήσει συζητήσεις με τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με την εντολή της».

Ο Antonio Guterres εξέφρασε επίσης την “βαθιά του εκτίμηση” για την υποστήριξη της Τουρκίας, μεταξύ των άλλων, φιλοξενώντας την Τεχνολογική Τράπεζα του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας τις αναπτυξιακές εργασίες στην περιοχή και εργαζόμενη για την καταπολέμηση της απειλής της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Haq.

«Είχαν επίσης μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με μια σειρά εν εξελίξη καταστάσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Λιβύης και της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, καθώς και διάφορα επιπλέον θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε άλλα μέρη του κόσμου», πρόσθεσε ο Haq.

Ο Antonio Guterres παρακολούθησε την Πέμπτη τη Διάσκεψη για τη Διαμεσολάβηση της Κωνσταντινούπολης, η οποία συγκέντρωσε πολιτικούς, διπλωμάτες και άλλες οργανώσεις, για να συζητήσουν τις τεχνικές διαμεσολάβησης και τον τρόπο χρήσης των νέων τεχνολογιών για να τον τερματισμό των πολέμων.

Ξεκίνησε η επιστροφή των εκτοπισμένων μετά την επιχείρηση Πηγή Ειρήνης στη Βόρεια Συρία

Τουλάχιστον 94.000 πολίτες έχουν επιστρέψει στις περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία στη Βόρεια Συρία τις τελευταίες 10 μέρες, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ την Παρασκευή.

Από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης»¨, υπήρξαν πάνω από 200.000 άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Jens Laerke.

«Τώρα, βλέπουμε μια κίνηση επιστροφής. Σήμερα, έχουμε περίπου 94.000 που έχουν επιστρέψει σε περιοχές που τώρα ελέγχονται αποτελεσματικά από τις τουρκικές δυνάμεις», δήλωσε ο Laerke, προσθέτοντας ότι πάνω από 100.000 παραμένουν εκτοπισμένοι.

«Μπορούμε να δούμε ότι οι αριθμοί ανεβαίνουν. Και αν συνεχιστεί αυτή η τάση, φυσικά, περισσότεροι άνθρωποι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα επιστρέψουν στο σπίτι τους», δήλωσε ο Laerke./ibna