Ρουμανία: Στο 2,6% το έλλειμμα του προϋπολογισμού φόβοι να ξεπεράσει το 3%

Ρουμανία: Στο 2,6% το έλλειμμα του προϋπολογισμού φόβοι να ξεπεράσει το 3%

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχει ήδη φθάσει το 2,6% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2019 και οι ειδικοί αναμένουν ότι θα υπερβεί το όριο του 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους. Ο Πρόεδρος του φορολογικού συμβουλίου, Daniel Dăianu, προειδοποίησε ότι χωρίς ορισμένες διορθώσεις, όπως η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος της ορισμένων ήδη εγκριθέντων αυξήσεων στα έσοδα από τη φορολογία, το έλλειμμα θα υπερβεί το 4% το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τον Daniel Daianu, η κατάσταση είναι επικίνδυνη, στο πλαίσιο της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης σε διεθνές επίπεδο. Η κυβέρνηση Orban επιδιώκει να περιορίσει το στόχο για το έλλειμμα πέρα από το τρέχον έτος και να επιστρέψει κάτω από το όριο του 3% το επόμενο έτος. Το θέμα συζητήθηκε επίσης, κατά την ακρόαση στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου του μελλοντικού Υπουργού Οικονομικών. Ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος βασίζεται σε έλλειμμα 2,76% του ΑΕΠ και οικονομική ανάπτυξη 5,5%.

Η αξία των τρεχουσών συμβάσεων χρηματοδότησης στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για αστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγροτικές μεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται σήμερα σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα, η Υπουργός Ευρωπαϊκών Ταμείων Roxana Mînzatu. Μπορούμε να συνεισφέρουμε 6 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουμε τις ΜμΕ και να μιλήσουμε όχι μόνο για την απόκτηση εξοπλισμού αλλά και για την ψηφιοποίηση, την τεχνολογία, την καινοτομία και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ελπίζω ότι από αυτά τα 6 δισεκατομμύρια μπορούμε να υποστηρίξουμε επενδύσεις που προορίζονται για μη γεωργικές επιχειρήσεις στις αγροτικές περιοχές», δήλωσε η Mînzatu./ibna